Τα εντυπωσιακά σπίτια στη Νιγηρία που είναι φτιαγμένα από χιλιάδες μπουκάλια

Αυτή η «πράσινη» μέθοδος κατασκευής είναι ισχυρή και ανθεκτική, ικανή να αντέξει σεισμούς – ακόμη και σφαίρες

Το Νέο Μεξικό είναι γνωστό για τα πλίνθινα σπίτια του, το Κιότο για τους ξύλινους ναούς του, και τώρα, στην επαρχία της Νιγηρίας, υπάρχουν χωριά που εντυπωσιάζουν με τα πλαστικά σπίτια τους.

Πεταμένα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να βρεθούν σε πάρα πολλούς δρόμους της γης – και στη Νιγηρία, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες αφρικανικές χώρες, υπάρχουν αρκετά για να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση βιώσιμων κατασκευών. Χτίζονται δηλαδή σπίτια από πεταμένα πλαστικά μπουκάλια που είναι γεμάτα με άμμο και τοποθετούνται σε τοίχο μέσω ενός πλέγματος. Τα σπίτια προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές, κάτι το οποίο βοηθά τα αγροτικά χωριά. Και αυτή η «πράσινη» μέθοδος κατασκευής είναι ισχυρή και ανθεκτική, ικανή να αντέξει σεισμούς – ακόμη και σφαίρες. Ονομάζεται τεχνολογία από τούβλα μπουκαλιών, ενώ το Al Jazeera αναφέρει ότι οι τοίχοι είναι 18 φορές ισχυρότεροι σε σχέση με όσους έχουν χτιστεί με κανονικά τούβλα.

Στην κεντρική πολιτεία της Καντούνα, το έργο απασχολεί νέους που είναι εκτός σχολείου ή άνεργους, και οι οποίοι γεμίζουν μπουκάλια με άμμο πριν τα στοιβάξουν μέσα σε μια κόλλα λάσπης με τον παραδοσιακό τρόπο και ασφαλίζοντας το εξωτερικό με ένα δίχτυ. Το αποτέλεσμα φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό και μπορεί να κοστίσει κατά ένα τρίτο λιγότερο από τα παραδοσιακά σπίτια στην περιοχή, με τις πρώτες ύλες να είναι σχεδόν δωρεάν.

Μέχρι και 14.000 πλαστικά μπουκάλια χρειάζονται για την κατασκευή ενός σπιτιού, για αυτό και το προσωπικό της Αναπτυξιακής Ένωσης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ελπίζει να προωθήσει το έργο στην κυβέρνηση της Νιγηρίας, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση και να επεκτείνει την επιχείρηση. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι η συγκομιδή μπουκαλιών από δρόμους γεμάτους σκουπίδια ωφελεί σίγουρα όχι μόνο τη γειτονιά, αλλά και όλον τον πλανήτη.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *