Στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας υπάρχουν και ορεινά χωριά ;;;

Του Σωτήρη Λάτση πρώην προέδρου Δημ. Συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Έχοντας αποκτήσει   μία σημαντική εμπειρία για τα θέματα και προβλήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα και το Δήμο  μας ειδικότερα ,  τα τελευταία χρόνια   ως ενεργός πολίτης έχω παρακολουθήσει και εξακολουθώ να ενημερώνομαι για όλα τα προβλήματα των χωριών  του Δήμου   αλλά και για την συνολική δράση των Δημοτικών Αρχών  μετά το 2010.

Μετά από αρκετή σκέψη  αποφάσισα να καταγράψω και να δημοσιοποιήσω  κάποιους προβληματισμούς , προτάσεις αλλά και σοβαρές ενστάσεις για  τα πεπραγμένα της παρούσας Δημοτικής Αρχής .

–         Ξεκινώντας από την αύξηση των δημοτικών τελών, θα ήθελα κατ΄ αρχήν να σημειώσω ότι σχεδόν σε όλα τα  χωριά αυτή ξεπερνά το 100% από το 2020 και με δεδομένο ότι βάσει του κτηματολογίου δηλώθηκαν (;;)   πλέον και  όλα τα πραγματικά τετραγωνικά  μέτρα – η αύξηση σε πάρα πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 200% κατά τον τελευταίο χρόνο.- Άραγε έχει οριστικοποιηθεί η διόρθωση βάσει των δηλώσεων του κτηματολογίου στο Δήμος μας  και ποιές μειώσεις σκέφτεται να κάνει άμεσα η Δημοτική Αρχή με δεδομένο την δύσκολη οικονομικά για τους πολίτες περίοδο;;

–         Τα τέλη ύδρευσης , μετά την κατάργηση της προσαύξησης του 80% (ειδικού τέλους) που αφορούσε την λειτουργία της ΔΕΥΑΒΚ, αυξήθηκαν με απόφαση της Δημοτικής αρχής ισόποσα κατά 80% στο ίδιο χρονικό διάστημα!!.

–         Το πρόγραμμα <<Αντώνης Τρίτσης>>  έχει ήδη ξεκινήσει στο Δήμο εδώ και αρκετούς μήνες  με χρήματα αρκετά για να λυθούν πολλά χρόνια προβλήματα όλων των χωριών. Έχει γίνει άραγε  προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για έργα με σωστή αξιολόγηση και κατανομή;;. Για παράδειγμα, η Καστάνιτσα μετά το Μαϊο μήνα έχει παροχή νερού  από τις  παλιές πηγές μικρότερη από δύο κυβικά την ώρα . Το νερό που αντλείται από την πρόσθετη  πηγή της Μάνας Νερού από μόνο του είναι (σύμφωνα με το ΙΓΜΕ) οριακά κατάλληλο. Στην Καστάνιτσα υπάρχουν ήδη δύο μικροί ξενώνες με  16 κλίνες και έχει επίσης ξεκινήσει  η κατασκευή δύο καινούργιων συνολικής δυναμικότητας 32 κλινών. Επιβάλλεται λοιπόν   να λυθεί οριστικά το θέμα με τις πηγές Κοντολινάς – με αρίστης ποιότητας νερό –  και χρειάζονται 70.000 ευρώ περίπου βάσει κοστολογημένης μελέτη. Υπάρχει  άραγε κάποια απάντηση από τον Δήμο ή από την εταιρεία  ΤΑΠΤοΚ της Περιφέρειας Πελ/σου  που είναι επίσης ενημερωμένη για τη συγκεκριμένη πρόταση του Προέδρου του χωριού;;;

–         Ο τουρισμός για ολόκληρο το Δήμο – όπως βέβαια και ο πρωτογενής τομέας – είναι δυναμικό οικονομικό κεφάλαιο και αφορά όλους. Έχουν γίνει αρκετά  το τελευταίο καιρό,  όμως αυτό αφορά μόνο τα μεγάλα πεδινά χωριά . Τα χωριά του ορεινού όγκου  δεν έχουν δει καμία ουσιαστική παρέμβαση . Στη Καστάνιτσα – στην οποία έχω συχνή  επαφή και παρουσία με τους κατοίκους –  δεν καθαρίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι, τα αυτόματα ποτίσματα στις πλατείες  έχουν εγκαταλειφθεί και το  ίδιο ισχύει και για το νεκροταφείο. Ο Πρόεδρος και ο Σύλλογος προσπαθούν  για όλα αυτά, αλλά τα οικονομικά του – λόγω πανδημίας – είναι ελάχιστα . Μόνο τα πάγια έξοδα και  η συντήρηση  του πυροσβεστικού οχήματος και της εθελοντικής  ομάδας  πυρόσβεσης στοιχίζουν ετησίως 1.200 ευρώ και χρήζει άμεσης ενίσχυσης από το Δήμο. Πριν λίγες μέρες με άμεση επέμβαση, έσβησαν πυρκαγιά σε δάσος κοντά στο χωριό ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κατασβήσει στο Πάρνωνα – πριν εξαπλωθούν  – 23 πυρκαγιές πριν προλάβουν να εξαπλωθούν.  Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν βέβαια σε όλα τα χωριά του ορεινού όγκου. Ο δυναμικός εναλλακτικός τουρισμός για το μέλλον ΑΠΑΙΤΕΊ   να γίνουν πολλά σε όλα τα ορεινά χωριά  . Ο ορεινός εναλλακτικός τουρισμός απαιτεί ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ώστε αντί για ερήμωση τα χωριά αυτά να γνωρίσουν ζωντάνια και ανάπτυξη. Γι΄ αυτό το θέμα διαθέτουμε ολοκληρωμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις του Δήμου για καθαριότητα και συντήρηση στα χωριά πρέπει οι αρμόδιοι να απαντήσουν έμπρακτα. Στην Καστάνιτσα μετά το διπλασιασμό των δημοτικών τελών και την καταγραφή όλων των τετρ. μέτρων των 260 οικιών (μετρητών ΔΕΗ) τα 16.000 τ.μ. που ήταν καταγεγραμμένα , μετά τις νέες δηλώσεις (λόγω κτηματολογίου) σίγουρα έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 30.000 τ.μ. και βάσει των νέων δημοτικών φόρων, τελών και ΤΑΠ, τα έσοδα του δήμου από 8.500€ -9.000€ πριν έφτασαν τουλάχιστον τα 28.000€ ετησίως. Τα συνολικά έξοδα των σκουπιδιών και κοινόχρηστου φωτισμού για το χωριό φτάνουν τα 15.000 € το πολύ. Ανταποδοτικά λοιπόν η Δημοτική Αρχή οφείλει με το υπόλοιπο ποσό να προβεί άμεση και ουσιαστική παρέμβαση με έργα και δράσεις που θα νοικοκυρεύουν και θα  αναδεικνύουν τις ξεχωριστές ομορφιές όλων  των χωριών .

–         Η Κοινότητα Καστάνιτσας από το 1985 με οριστικά συμβόλαια δωρεάς από την Μονή  Αρτοκωστάς -στην περιοχή ΚΟΜΠΟΤΗ Αγίου Ανδρέα  – κατέχει έκταση 170 στρεμμάτων για την δημιουργία χειμερινού οικισμού . Οι κάτοικοι μέχρι το 1986 πλήρωσαν με δικά τους έξοδα για παραχώρηση του οικοπέδου 25.000 δραχμές (μεγάλο ποσό για την περίοδο αυτή που τα περισσότερα πήγαν σε σχέδια και φόρους ).  Δυστυχώς το κράτος αλλά και κυρίως οι Δημοτικές Αρχές δεν έκαναν τίποτα μέχρι σήμερα για να ενταχθεί η έκταση στο πολεοδομικό σχέδιο Αγίου Ανδρέα και επί πλέον με απόφαση δικαστηρίου που τελεσιδίκησε το 2016 απορρίφθηκε η αγωγή της Μονής για επιστροφή της έκτασης . Ο Πρόεδρος του χωριού έχοντας την σύμφωνη γνώμη των δικαιούχων Καστανιτσιωτών ζητά εγγράφως και επίμονα να ενταχθεί επιτέλους  η έκταση στο Πολεοδομικό Σχέδιο που ακόμα είναι υπό επεξεργασία και μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη, η έκταση να ενοικιάζεται μετά από δημοπρασία που σίγουρα θα αποφέρει στο χωριό και τους δικαιούχους πολίτες σημαντικά έσοδα. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.

 Η πιο πάνω κριτική και προτάσεις καταγράφηκαν και δημοσιοποιούνται με μοναδικό σκοπό να συμβάλλουν στην επίλυση ζωτικών προβλημάτων όχι μόνο της Καστάνιτσας αλλά και όλων των χωριών, με απώτερο στόχο το καλλίτερο μέλλον της περιοχής στον Τουρισμό και τον Πρωτογενή Τομέα.

  Υ.Γ. Παράκληση  η  κάθε κριτική να είναι επώνυμη για να συμβάλλουμε στο γόνικο διάλογο για τα προβλήματά μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *