Λιγότερες οι χελώνες που περιέθαλψε πέρυσι ο «Αρχέλων»

(Φωτ. αρχείου, κουφάρι χελώνας στη κεντρική ακτή Παραλίου Άστρους)

Λιγότερες από άλλες χρονιές ήταν οι χελώνες που περιέθαλψε πέρυσι ο “Αρχέλων” στο Κέντρο Διάσωσης του συλλόγου, στη Γλυφάδα.

Η Ειρήνη Κασιμάτη, υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης του Συλλόγου “Αρχέλων”, εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στην καραντίνα. Πέρυσι, στο Κέντρο Διάσωσης φιλοξενήθηκαν 52 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες, από τις οποίες 17 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές και 35 έφτασαν την περσινή χρονιά. Από τις 52 αυτές χελώνες, επέστρεψαν αποθεραπευμένες 21 στη θάλασσα, από τις οποίες οι 10 είχαν εισαχθεί το 2019. Δυστυχώς πέθαναν 11 χελώνες ενώ οι υπόλοιπες 20 περιθάλπονται ακόμη.

«Οι χελώνες έφτασαν στην Αθήνα από όλα τα σημεία της παράκτιας Ελλάδας και με κάθε δυνατό μέσο» μας λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης. Και προσθέτει πως «τις εντόπισαν στη θάλασσα ή την ακτή συμπολίτες μας και μόλις διαπίστωσαν ότι είναι ζωντανές, κάλεσαν το τηλέφωνο της διάσωσης του Συλλόγου “Αρχέλων”, δίνοντάς μας περισσότερα στοιχεία».

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 1994

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένας δείκτης υγείας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η παρουσία πλαστικών στις θάλασσες, η μεταφορά μικροπλαστικών στα τροφικά δίκτυα, η υπεραλίευση, τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία, η κλιματική αλλαγή, αποτελούν απειλές και για τις χελώνες. Η ιστορία του Κέντρου Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του Συλλόγου “Αρχέλων” στη Γλυφάδα άρχισε το 1994. Από τότε μέχρι σήμερα πάνω από 1.100 χελώνες έχουν επιστρέψει υγιείς στη θάλασσα έχοντας ολοκληρώσει την περίθαλψή τους στο Κέντρο.

ΤΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ

Σε ό,τι αφορά τα αίτια τραυματισμού των θαλάσσιων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης, η Ειρήνη Κασιμάτη εξηγεί ότι δεν διαφέρουν με τις προηγούμενες χρονιές. «Τα αίτια εισαγωγής των 35 χελωνών που ήρθαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2020 είναι παρόμοια με τις προηγούμενες χρονιές. Το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) έχει έρθει με σκόπιμο τραύμα στο κεφάλι ή το καβούκι από ανθρώπους. Ακολουθεί ένας αριθμός χελωνών που υπέφεραν από φυσικά αίτια, όπως πνευμονίες και σοκ από το ψύχος ( 29%). Τρίτο συχνότερο αίτιο εισαγωγής είναι ο τραυματισμός από κατάποση αγκιστριών και εγκλωβισμό σε δίχτυα (20%). Υπάρχουν επίσης ζώα που τραυματίστηκαν από προσκρούσεις σε σκάφη (3%). Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις άρρωστων ζώων, για τις οποίες δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε κάποιο αίτιο (5%)» αναφέρει η υπεύθυνη.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ

Μέσα σε λίγους μήνες το Κέντρο Διάσωσης είναι σε θέση να απελευθερώσει υγιή τα ζώα που υποφέρουν από φυσικά αίτια, όμως δυστυχώς χρειάζεται μακρόχρονη θεραπεία στα ζώα που έχουν υποστεί σκόπιμους τραυματισμούς από ανθρώπους ή έχουν συγκρουστεί με σκάφη. Πέρυσι, από τις 52 χελώνες, επέστρεψαν αποθεραπευμένες 21 στη θάλασσα. «Οι χελώνες που περιθάλψαμε το 2020 στο Κέντρο Διάσωσης είναι λιγότερες από άλλες χρονιές, κι αυτό μάλλον οφείλεται στην καραντίνα» λέει η υπεύθυνη του Κέντρου Διάσωσης. Τις χελώνες τις παραλαμβάνουν και τις φέρουν στο Κέντρο συνήθως ένας ή δύο από τους τοπικούς εθελοντές, που είναι κάτοικοι Αττικής. Όμως την περίοδο της αυστηρής καραντίνας στην Αττική τις μετέφεραν το προσωπικό και οι ξένοι εθελοντές.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19

Την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το Κέντρο Διάσωσης λειτούργησε με το προσωπικό, 30 τοπικούς εθελοντές και 35 εθελοντές από το εξωτερικό, αρκετοί από τους οποίους παρέμειναν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί για να καλυφθούν τα κενά από τις ακυρώσεις λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών. Και παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, οι άνθρωποι του Συλλόγου “Αρχέλων” κατάφεραν να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους εθελοντές από το εξωτερικό, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα, και να μιλήσουν σε 4.000 επισκέπτες για τις θαλάσσιες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης, τηρώντας αποστάσεις, χωρίς να σημειωθεί κανένα κρούσμα Covid-19.

Νικολέττα Κολυβάρη

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *