Ανακαλύφθηκε μια εντυπωσιακή πισίνα από ξύλο βελανιδιάς ηλικίας 3.400 ετών

Μια τεχνητή πισίνα χτισμένη από ξύλο βελανιδιάς ανακαλύφθηκε στη σημερινή βόρεια Ιταλία η οποία φιλοξένησε πιθανώς θρησκευτικές τελετές πριν από 3.400 χρόνια, κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού.

Οι άνθρωποι κατασκεύασαν μια χωμάτινη τάφρο με επένδυση από ξύλο – το οποίο έχει μήκος περίπου 12 μέτρα, πλάτος 7 και βάθος σχεδόν 4 μέτρα – σε μια τοποθεσία ψηλά σε έναν απομακρυσμένο λόφο, αναφέρει η Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA). Η πισίνα αποτελείται από μια δομή που φαίνεται να κατέρρευσε πριν τελειώσει και μια δεύτερη χτισμένη πάνω από την προηγούμενη. Το ίζημα που βρέθηκε στην πισίνα δείχνει ότι κάποτε ήταν γεμάτο με νερό. Δεδομένης της θέσης του λάκκου και της βαριάς ξυλείας που απαιτείται για την κατασκευή, η εγκατάσταση του πρέπει να ήταν μια επίπονη διαδικασία.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη δομή, γνωστή ως Noceto Vasca Votiva, το 2004. Τώρα, οι ερευνητές μπόρεσαν να καθορίσουν πότε δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό PLOS One, η κάτω δεξαμενή της πισίνας κατασκευάστηκε το 1444 π.Χ., ενώ η άνω δεξαμενή χτίστηκε το 1432 π.Χ.

Αυτό το εύρημα φανερώνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι έχτισαν την πισίνα σε μια εποχή σημαντικών κοινωνικών αλλαγών. Ο πολιτισμός Terramare της περιοχής, που βρίσκεται κατά μήκος της κοιλάδας Po, έγινε πιο περίπλοκος κοινωνικά στα μέσα του 15ου αιώνα π.Χ. Τα μικρά αγροκτήματα μεταμορφώνονταν σε μεγάλους οικισμούς και οι άνθρωποι όργωναν και άρδευαν τα χωράφια για να βελτιώσουν τις γεωργικές αποδόσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πισίνα προοριζόταν για τελετουργικούς σκοπούς. Η τοποθεσία του δείχνει ότι δεν ήταν πρακτική ως πηγή νερού για τις τοπικές κοινότητες και η απουσία καναλιών γύρω από αυτό δείχνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε για άρδευση. Αντ’ αυτού, η περίπλοκη κατασκευή της πισίνας – και η ανακάλυψη τελετουργικών δοχείων και ειδωλίων μέσα σε αυτήν – δείχνει τελετουργική χρήση. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι όποιος έμπαινε σε αυτό τον κόσμο θα μπορούσε να δει τον ουρανό μόνο και με μια έννοια θα έμπαινε σε έναν άλλο κόσμο.

Το Live Science αναφέρει ότι τα τελετουργικά χαρακτηριστικά του νερού που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έχουν βρεθεί σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Αλλά η πισίνα είναι η μόνη γνωστή δομή του είδους της στη βόρεια Ευρώπη. Η κατασκευή χρησιμοποιήθηκε για αρκετές δεκαετίες πριν εγκαταλειφθεί για άγνωστους λόγους. Οι άνθρωποι μπορεί να τη χρησιμοποίησαν για να προσελκύσουν και να ευχαριστήσουν θεότητες που ευνοούν το νερό και τις βροχοπτώσεις.

Πηγή: lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *