Πιλάφι των «φτωχών» με πεταλίδες

Οι πεταλίδες είναι ένα θαλάσσιο μαλάκιο που προσκολλάται στους βράχους στις ελληνικές ακτές. Είναι ένα τυπικό φαγητό των παράκτιων περιοχών, που δεν πωλείται στην αγορά, αλλά είναι εύκολα προσβάσιμο, γι’ αυτό και ονομάζεται το “όστρακο των φτωχών”.

Υλικά για τη συνταγή

½ κιλό πεταλίδες (μαζεμένες από καθαρά νερά)
2 ντομάτες τριμμένες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κουταλιά της σούπας καρότο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας κρίταμο ψιλοκομμένο (όχι τουρσί)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 δαφνόφυλλο
1 φλιτζάνι ρύζι κίτρινο
½ κρασοπότηρο λεμόνι χυμό
Αλατοπίπερο κατά βούληση
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καστανή
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

Καθαρίστε σε άφθονο καθαρό θαλασσινό νερό τις πεταλίδες και αφαιρέστε το κέλυφός τους, ρίχνοντάς τες σε βραστό νερό (γλυκό, όχι θαλασσινό), μέχρι να αποκολληθούν. Σουρώστε και φιλτράρετε καλά το νερό και κρατήστε το στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίστε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το κρίταμο, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπίπερο (αλάτι με προσοχή, διότι οι πεταλίδες είναι αλμυρές), το δαφνόφυλλο και 3 φλιτζάνια από το ζωμό που κρατήσατε από την αποκόλλησή τους. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ρύζι, το λεμόνι, και την ζάχαρη. Αφήστε να μισοβράσει το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις έχει αρχίσει να μαλακώνει το ρύζι και έχει πιει τα μισά υγρά, προσθέστε τις πεταλίδες, αφήστε να πάρουν μια τελευταία καλή βράση, σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και κατεβάστε την από την φωτιά. Αφήστε να απορροφηθούν όλα τα υγρά χωρίς να την ξεσκεπάσετε και όταν είναι έτοιμο, προσθέστε το βούτυρο, ανακατέψτε ελαφρά και σερβίρετε!

Βάσω Κατσανικάκη

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *