«Φάτε μάτια ψάρια»

Το μέλλον είναι τώρα. Με την ανάποδη όμως έννοια, όχι όπως το φαντάζονταν οι κυβερνοπάνκ συγγραφείς, με ιπτάμενα αυτοκίνητα και αποικίες στον Αρη. Μπορεί οι σούπερ πλούσιοι να βάζουν πλώρη για το διάστημα, έστω για λίγα πανάκριβα λεπτά, όπως το 11άλεπτο ταξίδι του Τζεφ Μπέζος που κόστισε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως οι κοινοί θνητοί είναι καταδικασμένοι να βράζουν σε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται, ενώ για σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Γης που ζει με λιγότερα από 5,50 δολάρια τη μέρα (4,60 ευρώ) ακόμα και ένα ολιγοήμερο ταξίδι αναψυχής μοιάζει πολυτέλεια.

Η βιομηχανία του τουρισμού κινεί τα γρανάζια της οικονομίας, εξαρτώνται από αυτήν ολόκληρες χώρες και απασχολούνται εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι, με συνθήκες γαλέρας οι περισσότεροι και ευκαιρίες καριέρας πολύ λιγότεροι. Ομως για τον ημεδαπό τουρίστα, όπως αποκαλεί η στατιστική τον Ελληνα που πάει διακοπές, οι μέρες του είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Δυο ή τρεις διανυκτερεύσεις το πολύ χρηματοδοτεί πλήρως το κουπόνι «τουρισμός για όλους», ενώ σύμφωνα με Ινστιτούτο Τουριστικών Επιχειρήσεων σχεδόν οι μισοί Ελληνες αδυνατούσαν να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους ακόμα και προ κορονοϊού.

Κάτι το τέταρτο κύμα πανδημίας, κάτι η έλλειψη χρημάτων, κάτι η ακρίβεια που καλπάζει, καθιστούν τις διακοπές στη χειρότερη άπιαστο όνειρο, στην καλύτερη σύντομο διάλειμμα. Εξάλλου με βάση την τελευταία έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης σχεδόν ο ένας στους δύο Ελληνες δεν θα κάνει φέτος διακοπές. Γι’ αυτούς οι μόνες αποδράσεις που προβλέπονται είναι να χαζεύουν τα ίνσταγκραμ των επωνύμων με τα «καυτά μπικίνι που μοιράζουν εγκεφαλικά» και τα ρεπορτάζ Μυκόνου με τουρίστες-vip που ξοδεύουν μυθικά ποσά για μια ξαπλώστρα στο Nammos. Γι’ αυτούς είναι η Ψαρρού, για τους υπόλοιπους το Φάτε Μάτια Ψάρια.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *