Λιοντάρι «ηλικίας 28.000 χρόνων» βρέθηκε άριστα διατηρημένο στη Σιβηρία – Το ονόμασαν «Σπάρτη»

Ένα κοιμώμενο μωρό λιοντάρι που ανακαλύφθηκε παγωμένο σε σπηλιά στη Σιβηρία, είναι ένα από τα πιο άριστα διατηρημένα ζώα από την Εποχή των Παγετώνων που έχει ποτέ βρεθεί.

Το λιονταράκι που βαφτίστηκε «Σπάρτη» από τους επιστήμονες, εντοπίστηκε κουλουριασμένο -γι’αυτό και εξήχθη το συμπέρασμα πως κοιμόταν- κάτω από το μονίμως παγωμένο υπέδαφος. Και παρότι πέθανε πριν από 28.000 χρόνια, το δέρμα, τα δόντια, τα νύχια, τα όργανα είναι μουμιοποιημένα και άθικτα, σε σημείο «τα νύχια του να αποτελούν κίνδυνο για τους επιστήμονες που το μελετούν» αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN.
Η Σπάρτη ανακαλύφθηκε σε απόσταση 15 μέτρων από ένα άλλο λιοντάρι, τον Μπόρις.
Αρχικά, η πρώτη εικασία των επιστημόνων ήταν πως τα δύο λιονταράκια ήταν αδέρφια. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση MDPI, τα δύο αιλουροειδή έζησαν με διαφορά 15.000 χρόνων.
Σύμφωνα με τη μέθοδο χρόνολόγησης άνθρακα, ο Μπόρις είναι 43.448 χρόνων!
«Είναι καταπληκτικό. Ξέρεις πως ίσως βρεις κάτι, όμως αυτό έμοιαζε σαν να πέθανε προχθές» αναφέρει ο Λοβ Νταλέν, καθηγητής εξελικτικής γενετικής στο Κέντρο Παλαιογενετικής της Στοκχόλμης.
Τα εξωπραγματικά καλά συντηρημένα αυτά ευρήματα θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μελετήσουν το DNA τους, δίνοντας περαιτέρω απαντήσεις για τα χαρακτηριστικά και τη ζωή τού εξαφανισμένου είδους των λιονταριών των σπηλαίων.
Πηγή: CNN/Euronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.