Φωτιά Βίλια: Μαίνεται η πυρκαγιά καθώς ενισχύονται οι άνεμοι – Κάηκαν σπίτια

Με αμείωτη ένταση μαίνεται η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή στα Βίλια Αττικής, η οποία έχει ήδη έχει αφήσει πίσω της κατεστραμένα σπίτια αλλά και πάνω από 80.000 καμένα στρέμματα του πυκνού πευκοδάσους, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου για το λεκανοπέδιο.

Όπως αναφέρει το Open, το έργο της κατάσβεσης γίνεται ακόμα δυσκολότερο διότι όσο περνά η ώρα οι άνεμοι ενισχύονται (έχουν φτάσει περίπου τοα 5 μποφόρ) και οι εστίες της φωτιάς φουντώνουν. Από το πρωί στην περιοχή έχουν εκκενωθεί 5 οικισμοί – χωρίς να σταλεί μήνυμα από το 112- ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τον νέο κυβερνητικό, εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, αυτή τη στιγμή στην περιοχή επιχειρούν 29 εναέρια μέσα.

Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και Τιτάν.

Κάηκαν σπίτια στο Καραούλι

Όπως έδειξε το ρεπορτάζ του Open και η ανταποκρίτρια του καναλιού στο πύρινο μέτωπο Αδαμαντία Λιόλιου στον οικισμό Καραούλι η πυρκαγιά άφησε πίσω της μόνο στάχτη και τουλάχιστον επτά σπίτια τα οποία κάηκαν ολοσχερώς. Συνολικά ο οικισμός έχει 15 σπίτια. Όλοι οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τον συγκεκριμένο οικισμό και μόνο ορισμένα οχήματα υπάρχουν στην περιοχή και προσπαθούν να σώσουν ότι δεν έχει καταστραφέι ολοσχερώς από τη φωτιά.

Ο δημοσιογράφος Φάνης Καραμπατζάκης που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής σημείωσε ότι η φωτιά πέρασε από εκεί και έκαψε μεγάλη δασική έκταση όμως δεν κάηκε κάποια κατοικία αλλά κάποια εγκαταλελειμμένα σπίτια. Ο οικισμός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης είναι χωρίς ρεύμα και νερό. Σημαντικές ζημιές καταγράφονται και στη Θέα, οπού έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια.

Μάχη με τις φλόγες σε Οινόη και Πανόραμα

Προς τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην ΤΙΤΑΝ) κατευθύνεται η φωτιά από το πρωί της Πέμπτης. Στα παραπάνω σημεία έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σταματήσουν την πορεία της προς τους οικισμούς, η οποία παράλληλα έχει ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Ενισχύθηκαν και τα εναέρια μέσα και πλέον επιχειρούν περιοδικά 7 ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev-200.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του οικισμού Πανοράματος κ. Χτενάς, έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων καθώς έβλεπε τη φωτιά να πλησιάζει στον οικισμό. Ο οικισμός μας έχει 350 σπίτια και 800 κατοίκους. Επιχειρούν μόνο δύο ελικόπτερα τα οποία δεν φτάνουν», σημείωσε.

Καλύτερη η κατάστασή σε Αγία Παρασκευή και Θέα

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και δεν κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, για τους οποίους είχε γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά βρίσκονται μέσα στην καυτή περιοχή και κυρίως υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Γι’ αυτόν τον λόγο όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, για εκκένωση αν χρειαστεί.

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *