Μελέτη: Τα θηλυκά χταπόδια πετούν όστρακα και φύκια στα αρσενικά που τα «παρενοχλούν»

(Photo: Unsplash)

Ομάδα ερευνητών από Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ διαπίστωσαν πως τα θηλυκά χταπόδια συχνά πετούν λάσπη, βότσαλα, φύκια ή κελύφη στα αρσενικά που προσπαθούν να ζευγαρώσουν μαζί τους.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών που δημοσιεύτηκαν στο biorxiv, τα θηλυκά μαλάκια εκτοξεύουν μαζι με νερό λογής αντικείμενα όταν νιώσουν πως «παρενοχλούνται» από τα αρσενικά.

Το 2015, ο βιολόγος Πίτερ Γκόντφρι-Σμιθ του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και οι συνάδελφοί του μελέτησαν μια ομάδα κοινών χταποδιών της αυστραλιανής ακτής στο Jervis Bay. Η ομάδα παρατήρησε πως τα κεφαλόποδα εκτόξευαν ίζημα και αντικείμενα αρκετά μακριά, αρπάζοντάς τα με τα πλοκάμια τους και χρησιμοποιώντας το σιφόνι τους για να εκτοξεύσουν έναν πίδακα νερού.

Και παρότι οι επιστήμονες είχαν καταγράψει την ίδια τακτική αλλά σε άλλη περίσταση (όταν φτιάχνουν φωλιές στα βράχια και θέλουν να τις κρατήσουν καθαρές), είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ως στοχευμένη επίθεση σε άλλο χταπόδι, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ομάδα επέστρεψε στο Jervis Bay την επόμενη χρονιά για να συλλέξει περισσότερο υλικό.

Η πρόσφατη αυτή μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που ο Γκάντφρει-Σμιθ και οι συνάδελφοί του υποψιάζονταν: Τα χταπόδια στοχεύουν εκούσια άλλα μαλάκια, βάλλοντάς τα.

Ενδεικτικά, το 2016 ένα θηλυκό καταγράφηκε να πετά λάσπη σε αρσενικό που το πολιορκούσε για να ζευγαρώσουν. Του πέταξε λάσπη δέκα φορές, καταφέρνοντας να τον πετύχει τις πέντε, παρότι το αρσενικό επιχείρησε να αποφύγει τις βολές.

Σε άλλη περίπτωση, οι ερευνητές κατέγραψαν ένα θηλυκό να ρίχνει ένα όστρακο σαν φρίσμπι με ένα από τα πλοκάμια του.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε πως τα χταπόδια πετούν με ιδιαίτερη δύναμη τα «πυρομαχικά» τους κατά των ενοχλητικών οκτάποδων «Δον Ζουάν» και προτιμούν να εκτοξεύουν ίζημα παρά κελύφη κοχυλιών.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν προσπάθεια «αντεκδίκησης» από τα αρσενικά.

Με πληροφορίες από Phys.org/Smithsonian/biorxiv

Πηγή: lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.