Σχολεία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαμαρτύρονται για τα μέτρα με συλλαλητήριο

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προχωρούν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, στα Προπύλαιαγονείς, δάσκαλοι και καθηγητέςδιαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι σε εφαρμοφή στις σχολικές αίθουσες. Πολλά μέλη της σχολικής κοινότητας θεωρούν ότι με τα ισχύοντα μέτρα δεν υπάρχει η απαραίτητη προστασία από τον κορονοϊό και επισημαίνουν ότι παρόλο που δεν θα χαλαρώσει το σύστημα των απουσιών, εάν παρουσιαστούν κρούσματα σε μία τάξη, πολλοί γονείς θα κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει στο ethnos.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, σημείο τριβής είναι κυρίως το θέμα του 50+1% των εντοπισμένων κρουσμάτων σε μαθητές, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα, αλλά και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει τουλάχιστον 25 παιδιά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Η κ. Βαλαβάνη τονίζει ότι με δύο-τρία κρούσματα σε ένα τμήμα οι γονείς θα φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ο πέλεκυς των απουσιών και σημειώνει ότι ουσιαστικά η Πολιτεία ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών στους γονείς.

Κοινωνικός αυτοματισμός

Δεδομένο θεωρεί η κ. Βαλαβάνη το γεγονός ότι θα λειτουργήσει μεταξύ των γονέων ο κοινωνικός αυτοματισμός, σε περίπτωση που εντοπιστούν δύο-τρία κρούσματα κορονοϊού σε ένα τμήμα και η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων θα προτιμήσει να μη στείλει τα παιδιά στο σχολείο. «Σε μία τάξη 26 μαθητών το 50+1% είναι 14 παιδιά. Είναι δυνατό να μη φοβηθεί ο γονιός, αν εντοπιστούν 10 ή 12 κρούσματα; Θα ρισκάρει να στείλει το παιδί στο σχολείο και μετά αυτό να γυρίσει στο σπίτι και να το κρατήσουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες; Θεωρώ πολύ πιθανό ότι θα λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός και με δύο ή τρία κρούσματα σε μία τάξη πολλοί γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Δυστυχώς, η Πολιτεία πετάει το ‘’μπαλάκι’’ στους γονείς, τη στιγμή που μας ανησυχεί παρα πολύ το θέμα των απουσιών, αφού δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτές», σημειώνει στο ethnos.gr η κ. Βαλαβάνη.

Δεν τηρούνται αποστάσεις

Η κ. Βαλαβάνη υποστηρίζει ότι στην ουσία είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών μέσα στις τάξεις, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών τμημάτων αποτελείται από τουλάχιστον 25 παιδιά.

«Στο θέμα των αποστάσεων ουσιαστικά εδώ και δύο χρόνια δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφάλειας και υγείας και οι γονείς είναι εξοργισμένοι. Πώς μπορούμε να μιλάμε για αραίωση, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων υπάρχουν 25 και 27 μαθητές;», σημειώνει η πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ.

Κατά την ίδια οι γονείς ζητούν ακόμη να γίνονται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ κυκλικά τα τεστ για τον κορονοϊό έξω από τα σχολεία, ώστε να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της μη διενέργειάς τους από κάποιους γονείς στο σπίτι.
Παράλληλα, η κ. Βαλαβάνη τονίζει ότι η συνομοσπονδία τάσσεται υπέρ του εθελοντικού εμβολιασμού και ζητούν αυτοί να γίνονται στα σχολεία για τους μαθητές και με την προϋπόθεση ότι οι μαθητές θα παρακολουθούνται από ειδικό για κάποια ώρα μετά τον εμβολιασμό.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *