Ξέρεις πόσο μολύνεις το περιβάλλον κάθε φορά που πίνεις καφέ;

Όταν απολαμβάνει κάποιος στο σπίτι του, στο γραφείο ή σε κάποιο κατάστημα τον καφέ του δεν έχει σίγουρα κατά νου ότι εκείνη τη στιγμή συμβάλει στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι κάθε φορά που βάζουμε καφέ στο ποτήρι μας ταυτόχρονα στέλνουμε και κάποιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η Λούσι Ζαμπορόφσκα, μια γιατρός που ζει στο Κάρντιφ στην Ουαλία, αν και φανατική φίλη του καφέ αποφάσισε να διερευνήσει την μόλυνση που παράγεται για να πιεί το αγαπημένο της ρόφημα. Δημιούργησε μια πλατφόρμα https://www.omnicalculator.com/food/coffee-footprint στην οποία μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πόσο διοξείδιο του άνθρακα στέλνει στην ατμόσφαιρα από την κατανάλωση καφέ που κάνει.

Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να υπολογίσει πόσες κούπες καφέ πίνει κάθε εβδομάδα. Βάζοντας κάποιος τον αριθμό των καφέδων που έχει πιεί η πλατφόρμα του δείχνει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα από την κατανάλωση καφέ που έκανε. Η πλατφόρμα δίνει μάλιστα στους χρήστες μια λίστα με τους πιο δημοφιλείς τύπους καφέ (εσπρέσο, λάτε, καπουτσίνο, Americano κ.α.) για να καταγράψουν αναλυτικά τον αριθμό των καφέδων που έχουν πιεί ανά είδος καφέ σε περίπτωση που κάποιοι πίνουν περισσότερα από ένα είδος καφέ στην καθημερινότητα τους.

Στη συνέχεια η πλατφόρμα υπολογίζει την περιβαλλοντική επίπτωση που υπάρχει ανάλογα με το είδος του καφέ και τις διαδικασίες καλλιέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή του. Υπολογίζει επίσης την παραγωγή του γάλατος το οποίο απαιτείται για την ποσότητα του καφέ που έχει κάποιος δηλώσει ότι ήπιε. Υπολογίζεται ακόμη και η επίπτωση στο περιβάλλον από τα πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να τοποθετείται ο καφές.

Η κατανάλωση δέκα καφέδων λάτε την εβδομάδα παράγει 125,2 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ετησίως και απαιτεί χρήση 72 χιλιάδων λίτρων νερού. Ο εσπρέσο είναι σύμφωνα με την πλατφόρμα ο πιο φιλικός στο περιβάλλον καφές αφού καταναλώνεται σε πολύ μικρά ποτήρια και κανείς δεν τον πίνει βάζοντας γάλα.

Η Ζαμπρόφσκα ονόμασε την πλατφόρμα της Αριθμομηχανή Αποτυπώματος Καφέ. Η πλατφόρμα εκτός από τον υπολογισμό της μόλυνσης δίνει στους χρήστες συμβουλές για να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον όταν καταναλώνουν καφέ όπως για παράδειγμα, να πίνουν καφέ σε επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια. Οι πιο πρόσφατες μελέτες και εκτιμήσεις σχετικά με την κατανάλωση καφέ δείχνουν ότι μέχρι το 2050 η ζήτηση θα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα άρα η ανάπτυξη φιλικότερων στο περιβάλλον μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης είναι απολύτως απαραίτητες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *