Το βιβλίο των ρεκόρ έκανε ρεκόρ

Πολλοί σέρφερς μαζί, ρεκόρ Γκίνες

Ενα πρωινό του Νοεµβρίου του 1951, ο Σερ Hugh Beaver, πρόεδρος της ζυθοποιίας Γκίνες, κυνηγά στις όχθες του ποταµού Slaney στο Wexford της Ιρλανδίας. Σηµαδεύει ένα βροχοπούλι και αστοχεί. Αυτό τον κάνει να αρχίσει να αναρωτιέται αν αυτό το πουλί είναι το πιο γρήγορο φτερωτό κυνήγι στην Ευρώπη, αλλά δεν καταφέρνει να βρει κάποια αντίστοιχη αναφορά στα βιβλία της εποχής. Αυτή η απορία στάθηκε η αφορµή για να γεννηθεί το θρυλικό Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Τον Αύγουστο του 1954, λοιπόν, ο Beaver προσλαµβάνει τους δίδυµους Norris και Ross McWhirter, αθλητικογράφους στις εφηµερίδες του Λονδίνου, για να καταρτίσουν ένα βιβλίο µε γεγονότα και αριθµητικά στοιχεία. Στις 27 Αυγούστου 1955 κυκλοφορεί στη Βρετανία η πρώτη έκδοση, 198 σελίδων, και µέχρι τα Χριστούγεννα είναι στην κορυφή της λίστας των best sellers.

Σήµερα, στα 60 του χρόνια, το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες συµπεριλαµβάνεται και το ίδιο στις σελίδες του ως ένα βιβλίο-ρεκόρ, µε πωλήσεις που ξεπερνούν τα 130.000.000 αντίτυπα σε περισσότερες από 100 χώρες και 37 γλώσσες σε όλο τον κόσµο. Η αδαµάντινη επέτειoς του πρώτου εκείνου φιλόδοξου εντύπου βρίσκει τον οργανισµό µε την επωνυµία Παγκόσµια Ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records) να έχει αναλάβει, εκτός από την ευθύνη της γνωστής ετήσιας έκδοσης, να λειτουργεί ως µια διεθνώς αποδεκτή αρχή κατάρτισης καταλόγων, ελέγχου, καταγραφής και επαλήθευσης ρεκόρ.

Τα ρεκόρ του Ελβις, του Πελέ  και του Γκαγκάριν

Για την κατοχύρωση ενός ρεκόρ -είτε πρόκειται για νέο είτε για κατάρριψη κάποιου παλιότερου- αρκεί µια αίτηση στον οργανισµό, ο οποίος θα ελέγξει την εγκυρότητά του και θα αποφανθεί µέσα σε χρονικό διάστηµα 12 εβδοµάδων. Για τους ανυπόµονους υπάρχει η διαδικασία fast track, που κοστίζει 700 δολάρια και εγγυάται µια απάντηση µέσα σε τρεις ηµέρες.

Το πρώτο καταγεγραµµένο ρεκόρ είναι αυτό του Βρετανού Roger Bannister, που στις 6 Μαΐου 1954 έτρεξε απόσταση ενός µιλίου σε χρόνο µικρότερο των 4 λεπτών: 3 λεπτά και 59,4 δευτερόλεπτα. Την επόµενη χρονιά, ο Εlvis Priesley έγινε ο τραγουδιστής µε τα περισσότερα Νο 1 σινγκλ: 18 στις ΗΠΑ και 20 στο Ηνωµένο Βασίλειο. Φυσικά, ανάµεσα στα γνωστότερα ρεκόρ είναι αυτό του Γιούρι Γκαγκάριν (ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο ∆ιάστηµα – 1961), του Πελέ (ο µόνος ποδοσφαιριστής που κέρδισε το Παγκόσµιο Κύπελλο τρεις φορές – 1970) και του Ray Tomlinson, που το 1971 έστειλε από το ΜΙΤ το πρώτο e-mail, το οποίο µάλιστα έχει δηλώσει ότι… δεν θυµάται τι έγραφε! Για την ιστορία, το πρώτο τηλεφώνηµα από κινητό έκανε στις 3 Απριλίου 1973 ο Martin Cooper, ενώ οι Sir Ranulph Fiennes και Charles Burton ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έκαναν το γύρο της Γης περνώντας και από τους δύο πόλους.

Από τη Βενεζουέλα έως την Κίνα

Το ετήσιο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες κυκλοφορεί παραδοσιακά κάθε Σεπτέµβριο ή Οκτώβριο µε στόχο την αγορά των Χριστουγέννων. Η φετινή έκδοση «Guinness World Records 2016» έφτασε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων πριν από µερικές ηµέρες και περιλαµβάνει εκατοντάδες νέα ρεκόρ και φωτογραφίες των πρωταγωνιστών. Ανάµεσά τους είναι ο 20χρονος Jeison Orlando Rodriguez Hernandez από τη Βενεζουέλα, που έχει τα µεγαλύτερα πέλµατα στον κόσµο, µήκους 40 εκ., ο Κινέζος µπασκετµπολίστας Sun Mingming και η σύζυγός του Xu Yan, που είναι το ψηλότερο ζευγάρι στον κόσµο (4 µέτρα και 23 εκ. και οι δύο µαζί) και ο Li Longlong ως ο άνθρωπος που ανέβηκε τις περισσότερες σκάλες µε το κεφάλι. Στις σελίδες του υπάρχουν, φυσικά, και πολύ πιο αναγνωρίσιµοι κάτοχοι ρεκόρ. Ενδεικτικά: ο Ζοζέ Μουρίνιο έχει τους περισσότερους βαθµούς (95) σε µία σεζόν της Premier League και τα περισσότερα Champions League µε διαφορετικούς συλλόγους, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο αθλητής µε τους περισσότερους ακολούθους σε Facebook και Twitter, η Taylor Swift κατέγραψε περισσότερες εβδοµάδες µε πωλήσεις εκατοµµυρίων αντιτύπων στα αµερικανικά charts και το «Game of Τhrones» είναι η δραµατική σειρά που προβλήθηκε σε ταυτόχρονη µετάδοση σε περισσότερες χώρες (173) από κάθε άλλο σίριαλ. Οι διακρίσεις αυτές είναι εντυπωσιακές, ίσως όµως πιο διασκεδαστικές είναι αυτές απλών καθηµερινών ανθρώπων που χαίρονται να ξεπερνούν τα όριά τους. Και αυτός είναι και ο στόχος του Guinness World Records, όπως σηµειώνεται και στην επίσηµη ιστοσελίδα του οργανισµού (http://www.guinnessworldrecords.com): «Να εµπνεύσει συνηθισµένους ανθρώπους να κάνουν ασυνήθιστα πράγµατα».

Πηγή: kathimerini.gr