Στα 3,20 με 3,30 ευρώ το κιλό είναι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Μεσσηνία, φετινής παραγωγής, και 10 λεπτά παραπάνω το ΠΟΠ.
Σύμφωνα με προέδρους συνεταιρισμών και ελαιοτριβείς, η παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη και οι αποδόσεις χαμηλές, πιο χαμηλά από τις προηγούμενες χρονιές, ενώ η ποιότητα είναι πολύ καλή μέχρι τώρα.
Πρόβλημα σοβαρό υπάρχει με την έλλειψη εργατών γης. Επίσης το ενδιαφέρον των Ιταλών αγοραστών δεν είναι το αναμενόμενο, ενώ παράπονα εκφράζονται και για την τιμή σε σχέση με τις τιμές του ελαιολάδου σε άλλες χώρες. Την κατάσταση των αγροτών επιδεινώνει το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις τιμές των καυσίμων, των φαρμάκων και των λιπασμάτων να είναι στα ύψη. Το λίπασμα πλέον θεωρείται πολυτέλεια.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης μας ενημέρωσε ότι ο συνεταιρισμός αγοράζει λάδι με 3,30 ευρώ το έξτρα παρθένο και 3,40 το ΠΟΠ.
“Η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη από αυτή που περιμέναμε, μειωμένη πάνω από 40%” ανέφερε ο κ. Λαζόγιαννης και εξήγησε ότι “επηρέασαν τα καιρικά φαινόμενα, ο καύσωνας και ο πρώιμος παγετός που σε Μεθώνη και Ευαγγελισμό προκάλεσε καταστροφή 100%”.
Μας είπε ότι “η ποιότητα είναι άριστη, καταγράφονται μικρά φαινόμενα με γλοιοσπόριο” και επεσήμανε το πρόβλημα με τους εργάτες γης, λέγοντας ότι “δεν υπάρχουν, δεν έχουν έρθει όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αν υπήρχε παραγωγή, το πρόβλημα θα ήταν μεγάλο”.
Παρατήρησε ότι “δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε από τους Ιταλούς” για την αγορά ελαιολάδου και σημείωσε πως “σε συνδυασμό με την καταστροφή στη σταφίδα, υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο. Στα φάρμακα και τα λιπάσματα οι αυξήσεις είναι από 40% μέχρι και 80%. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση”.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος επιβεβαίωσε ότι “είναι μειωμένη η παραγωγή, όπως είναι σε όλη τη Μεσσηνία και στη Μεσόγειο” και σημείωσε: “Είναι μειωμένη η ελαιοποίηση, η απόδοση του ελαιόκαρπου. Θα τελειώσει γρήγορα η παραγωγή. Η αύξηση στο κόστος παραγωγής είναι τεράστια. Τα εργατικά, καύσιμα – βενζίνη… και το λίπασμα είναι πλέον πολυτέλεια, είναι για λίγους”.
Για τη διάθεση και την τιμή του ελαιολάδου, ο Στ. Αδαμόπουλος παρατήρησε πως “η Ελλάδα υπολείπεται, δεν έχει εμπορική στρατηγική” και διαφώνησε με το θέμα του ΠΟΠ, λέγοντας: “Ποιος καθορίζει ότι το ΠΟΠ θα πωλείται 10 λεπτά περισσότερο; Βγαίνουν 25.000 με 30.000 τόνοι ΠΟΠ και διατίθενται μόνο οι 5.000. Τεράστια προσφορά και μικρή ζήτηση. Να μπει μια ποσότητα ΠΟΠ ανά περιοχή. Αυτό που γίνεται με το ΠΟΠ είναι αθλιότητα, είναι ανήθικο”.
Επιβεβαίωσε ότι “η ποιότητα είναι άριστη έως την ώρα”, ενώ για την τιμή σημείωσε: “Δεν πρέπει να πουλήσουμε κάτω από 3,70 και 3,80 ευρώ. Η Τυνησία πουλάει 3,40 και η Πορτογαλία 3,65. Πανομοιότυπα λάδια με τα ελληνικά πωλούνται 20 και 30 λεπτά ακριβότερα. Αυτό οφείλεται στη δική μας ανέχεια, στην ανάγκη να έχουμε ρευστότητα”.
Ο ελαιοτριβέας – πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας Αντώνης Κορακάκης ανέφερε πως “είναι καλή η ποιότητα, αλλά πολύ χαμηλές οι αποδόσεις και αισθητά μειωμένη η παραγωγή. Είναι η μισή παραγωγή από πέρσι”. Μας ενημέρωσε ότι η τιμή είναι 3,20 το έξτρα παρθένο και 3,30 το ΠΟΠ και παρατήρησε πως “κάποιοι παραγωγοί πουλάνε, άλλοι περιμένουν καλύτερες τιμές”.
Πηγή: eleftheriaonline.gr