Ανακαλύφθηκε μεγάλο νεκροταφείο μαμούθ της εποχής των παγετώνων

Στα περίχωρα της πόλης Σουίντον στη νοτιοδυτική Αγγλία ανακαλύφθηκε ένα νεκροταφείο μαμούθ ηλικίας 200 χιλιάδων ετών. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη αφού στο σημείο έχουν εντοπιστεί και εργαλεία των Νεάντερταλ που ζούσαν εκεί και άλλα ευρήματα που αποκαλύπτουν την εικόνα της περιοχής εκείνη την χρονική περίοδο.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί οι καλοδιατηρημένοι σκελετοί δύο ενήλικων, δύο ανήλικων και ενός νηπιακής ηλικίας μαμούθ ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι η ανασκαφή η οποία συνεχίζεται θα αποκαλύψει πλήθος άλλων ανάλογων ευρημάτων. Η παρουσία των εργαλείων των Νέαντερταλ δίπλα στα μαμούθ υποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα ζώα είχαν αποτελέσει στόχο κυνηγιού.

Στο σημείο της ανασκαφής έχουν εντοπιστεί επίσης ευρήματα από αρχαία είδη ελαφιών διπλάσιων σε μέγεθος από τα σημερινά αλλά και μικρότερα όντα όπως κάποια είδη σκαθαριών και σαλιγκαριών που ζούσαν συμβιωτικά στο τοπικό οικοσύστημα εκείνης της εποχής. Εντοπίστηκαν επίσης σπόροι, γύρη αλλά και απολιθώματα από διάφορα είδη φυτών ορισμένα από τα οποία έχουν εξαφανιστεί.

Τα ευρήματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί μαζί με αυτά που θεωρείται βέβαιο ότι θα εντοπιστούν στη συνέχεια στην περιοχή εκτός των άλλων αποκαλύπτουν το πώς κατάφερναν οι Νεάντερταλ να επιβιώνουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στη Βρετανία την επίμαχη χρονική περίοδο που ήταν εποχή παγετώνων. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν σε μια εκπομπή που θα μεταδοθεί από το BBC στις 30 Δεκεμβρίου με τίτλο «Ατένμπορο και το Νεκροταφείο των Μαμούθ» το οποίο θα παρουσιάζει φυσικά ο κορυφαίος παρουσιαστής ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας και άγριας ζωής σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *