Ενέργεια και τέλος ταφής: Κοντά σε αμοιβαία αποδεκτή λύση Πολιτεία και Δήμοι

Η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας διεκδίκησε μέσα από γόνιμο διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία, την έκτακτη επιδότηση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, την αναλογική μείωση του τέλους ταφής και μια νέα πρόσκληση για χρηματοδότηση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά έργα ύδρευσης.

Η επιμονή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την αναγκαιότητα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, «πιάνει τόπο» όπως προκύπτει ως συμπέρασμα από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ένωσης με τα αρμόδια Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών.

Συμφωνήθηκε να προχωρήσουν άμεσα, από κοινού, τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας στην επεξεργασία μιας πρότασης έκτακτης ενίσχυσης των ΔΕΥΑ, όπου θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που θα αποστείλει άμεσα η ΚΕΔΕ και συνδέονται με μια σειρά από κριτήρια όπως η εισπραξιμότητα, το ύψος των τιμολογίων, οι απώλειες νερού και οι δυνατότητες για άμεσες επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό. Η πρόταση της έκτακτης χρηματοδότησης μόλις καταρτιστεί, θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης συμφωνήθηκε, να προγραμματιστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, με ευθύνη του Υπουργείου Ενέργειας σύσκεψη με συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας όπου θα καταγράφεται το πότε και πόσα χρήματα εισπράττουν οι πάροχοι ενέργειας από τους καταναλωτές για ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου αυτά να αποδίδονται έγκαιρα στους Δήμους.

Οι διεκδικήσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και για άλλα 2 ιδιαιτέρως κρίσιμα θέματα που απασχολούν το σύνολο των Δήμων της χώρας άνοιξαν έναν διάλογο που θα οδηγήσει όπως φαίνεται σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Για το τέλος ταφής η χαραμάδα μείωσης των 20 ευρώ ανά τόνο, από χθες το βράδυ έγινε «παράθυρο». Οι προτάσεις του Δημήτρη Παπαστεργίου για επαναπροσδιορισμό του ύψους του τέλους ταφής βρήκαν πρόσφορο έδαφος από την Πολιτεία. Το ιδανικό σενάριο σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα ήταν ο κάθε Δήμος να έχει μείωση στο τέλος ταφής αναλογικά με τα απορρίμματα που οδηγεί σε ταφή, που μετά την χθεσινή σύσκεψη δείχνει και το πιθανότερο σε βάθος χρόνου σενάριο.

Όμως η ΚΕΔΕ διεκδίκησε και κάτι ακόμη το οποίο αναμένεται εφόσον υλοποιηθεί να οδηγήσει σε άμεσες επενδύσεις σε πολλούς Δήμους. Το μεγάλο πρόβλημα μέχρι χθες αποτελούσε το γεγονός πως στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, υπερκαλύφθηκε η πρόσκληση ΑΤ  03 που αφορούσε έργα υποδομής για τα δίκτυα ύδρευσης. Επομένως, έργα έμειναν εκτός πρόκλησης. Η Ένωση Δήμων Ελλάδας, επιχειρηματολογώντας προς τα Υπουργεία έπεισε για την αναγκαιότητα να ανοίξει μια νέα πρόσκληση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό φαίνεται πως θα γίνει καθώς αναγνωρίστηκε από όλους ότι μεγάλα έργα υποδομής που σχετικά σύντομα θα αποσβεστούν είναι άκρως απαραίτητα.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *