«Παγώνουν» τα δημόσια έργα στους δήμους – Έκκληση προέδρου της ΚΕΔΕ για αναθεωρήσεις τιμών και παράταση συμβάσεων

(Φωτ. αρχείου, τοποθέτηση κεντρικού αγωγού αποχέτευσης στο Νησί Παραλίου Άστρους)

Τρία κατεπείγοντα μέτρα, μεταξύ των οποίων και την παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων των δημοσίων έργων, ζητούν οι δήμοι της Ελλάδας προκειμένου να μη γεμίσουν οι πόλεις σε όλη την επικράτεια με σκάμματα και έργα εγκαταλελειμμένα εξαιτίας της αύξησης της τιμής των υλικών και της ενέργειας, η οποία οδηγεί τις τεχνικές εταιρίες σε αδυναμία ολοκλήρωσής τους, όπως έχει ήδη γράψει σε ρεπορτάζ του το «ethnos.gr».

Τα πράγματα χειροτερεύουν από εβδομάδα σε εβδομάδα με την κατάσταση να οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει με πρώτα αυτά της ύδρευσης, της αποχέτευσης, αλλά και της ασφαλτόστρωσης «παγώνουν», ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις που οι εργοληπτικές εταιρίες δεν προσέρχονται καν για να υπογράψουν τις συμβάσεις των έργων προτιμώντας ακόμα και την κατάπτωση των εγγυήσεων από την ανάληψη έργων που δε θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν.

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί περιγράφει σε αναλυτική επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.

Με την επιστολή του ζητεί την άμεση ανάληψη των εξής μέτρων:

  • Την έκδοση απόφασης, που θα προβλέπει νέες, ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών, για όλες τις εργασίες που αφορούν την εκτέλεση δημόσιων έργων.
  • Την παροχή της δυνατότητας ώστετο αναθεωρημένο προς τα πάνω κόστος, να καλυφθεί από τα προγράμματα που χρηματοδοτούν τα έργα των Δήμων.
  • Την κατάθεση και νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Υποδομών για παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων.

Ο κ. Παπαστεργίου δεν κρύβει ότι ήδη το διάστημα αυτό διακόπτονται σημαντικά έργα στους δήμους εξαιτίας των ανατιμήσεων μεταφέροντας την έντονη ανησυχία των δημάρχων της χώρας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στην ομαλή υλοποίηση των έργων υποδομών που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο επόμενο διάστημα, η εκτίναξη του κόστους κατασκευής τους.

Στην επιστολή του σημειώνει πως το πρόβλημα ξεκίνησε μεν από τα τέλη του 2020, αλλά οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σήμερα έχουν σταματήσει να υλοποιούνται πολλά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στις τιμές των σωληνώσεων PVC, που ξεπερνά το 100%. Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργείται στην υλοποίηση έργων που αφορούν νέες κτιριακές υποδομές και μεταλλικά κτίρια, λόγω της αύξησης των τιμών χάλυβα – οικοδομικού σιδήρου άνω του 100%. Στα δε έργα ασφαλτόστρωσης, όπου το κόστος της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

«Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πως έργα που ήδη «τρέχουν» να σταματούν, με τους αναδόχους να ελπίζουν ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών κάποια στιγμή στο μέλλον, προκειμένου να τα συνεχίσουν. Ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, εργοληπτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμούς την κατακύρωση των έργων, να μην έρχονται να υπογράψουν τις συμβάσεις προτιμώντας την κατάπτωση των εγγυήσεων που έχουν δώσει, από το να αναλάβουν ένα έργο που «δεν τους βγαίνει οικονομικά», υπογραμμίζει ο κ. Παπαστεργίου.

Ο ίδιος προσθέτει ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι σημαντικό να μην σταματήσει η υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης κι απασχόλησης, αλλά και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών ιδιαίτερα την τρέχουσα χρονική περίοδο, που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα όπως το Φιλόδημος, το Αντώνης Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ: «Πρέπει να βρούμε τρόπο ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων».

Ως ΚΕΔΕ – τονίζει με νόημα ο πρόεδρός της – «πιστεύουμε πως οι έκτακτες καταστάσεις σαν αυτές που βιώνουμε, απαιτούν έκτακτες κι άμεσες αποφάσεις. Είναι αναγκαίο μέσα από τη συνεργασία μας να βρεθεί μια ρεαλιστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να μην αποστερηθούν οι τοπικές μας κοινωνίες και η χώρα έργα απαραίτητα, που θα διασφαλίσουν προοπτικές ανάπτυξης κι ένα καλύτερο μέλλον, για όλους», καταλήγει.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *