Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Έρχεται ζέστη με δραματικές συνέπειες για το οικοσύστημα (βίντεο)

Καταστροφικές συνέπειες σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και ο αρκτικός κύκλος θα έχει το σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, σύμφωνα με το οποίο στα επόμενα πέντε χρόνια η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας δείχνει ότι για τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ του 2022 και του 2026, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου και ότι το διάστημα αυτό υπάρχουν 93% πιθανότητες να είναι το πιο θερμό σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες της τελευταίας πενταετίας.

Βασική αιτία για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι η χρήση των ορυκτών καυσίμων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την θερμοκρασία πριν από την εκβιομηχάνιση της παγκόσμιας οικονομίας, τότε θα ζήσουμε τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το2015 οι περισσότερες κυβερνήσεις συνυπέγραψαν την Συμφωνία του Παρισιού θέτοντας ως στόχο να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2 και ακόμα καλύτερα στον 1,5 βαθμό Κελσίου.  Σήμερα η μέση θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.

Οι επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών επιμένουν ότι λύσεις υπάρχουν, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση.

Οι μη αναστρέψιμες καταστροφές από την αύξηση της θερμοκρασίας

«Ο αριθμός του 1,5 βαθμού Κελσίου δεν είναι κάποιο στατιστικό στοιχείο. Είναι ένας δείκτης του σημείου πέραν του οποίου οι συνέπειες στο κλίμα θα γίνονται ολοένα και πιο επώδυνες για τους ανθρώπους και για ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Τάαλας, δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση.

Ακόμα κι αν η υπερθέρμανση περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο οι παγετώνες σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, που είναι κρίσιμης σημασίας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Ένας χρόνος με θερμοκρασία αυξημένη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο όριο που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού, αλλά αποκαλύπτει ότι πλησιάζουμε σε μία κατάσταση στην οποία αυτή η αύξηση θα παραταθεί για μεγαλύτερο διάστημα» εξήγησε ο Λέον Χέρμανσον, του βρετανικού οργανισμού μετεωρολογίας.

«Όσο συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια θα αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Και οι ωκεανοί μας θα γίνονται πιο θερμοί και πιο όξινοι, οι πάγοι στους ωκεανούς και οι παγετώνες θα λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών θα ανεβαίνει και ο καιρός θα γίνεται πιο ακραίος. Η υπερθέρμανση στον Αρκτικό Κύκλο είναι μεγάλη και αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό Κύκλο μας επηρεάζει όλους», εξήγησε ο Τάαλας.

Με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών οι συνέπειες που θα υπάρξουν θα είναι καταστροφικές για τον πλανήτη και μη αναστρέψιμες για αιώνες. Και μεταξύ αυτών είναι οι αφόρητοι καύσωνες, οι τεράστιες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στα δάση και η ολοκληρωτική καταστροφή των υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.