Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία.

Το κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με την ευλογιά των πιθήκων δηλώθηκε από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» στον ΕΟΔΥ την Τετάρτη.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκωνήταν θετικός. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ, τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Σημειώνεται ότι έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *