Ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται σε Γαλλία και Ισπανία

Ένα ακόμη ακραίο φαινόμενο καύσωνα σημειώνεται στην Ισπανία και στη νότια Γαλλία, με θερμοκρασίες που αγγίζουν υψηλά που συνήθως δεν καταγράφονται μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο στις περιοχές αυτές, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι καλοκαιρινοί καύσωνες συμβαίνουν πλέον νωρίτερα και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, Météo France, αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου κοντά στη Μεσόγειο και θα αυξηθούν περαιτέρω από τα μέσα της εβδομάδας, καθώς η θερμή αέρια μάζα μετακινήθηκε προς τα βόρεια.

Ακόμη και στην Αλσατία, τη Βρετάνη και την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, οι θερμοκρασίες αναμένονταν να φτάσουν –και σε ορισμένες περιοχές να ξεπεράσουν σημαντικά– τους 30 βαθμούς Κελσίου, είπε ο μετεωρολόγος Πάτρικ Γκαλουάν στον Guardian, προσθέτοντας ότι η γαλλική πρωτεύουσα μπορεί να φτάσει τους 35 βαθμούς την Πέμπτη.

Στην συνέχεια, ο Γκαλουά πρόσθεσε ότι τέτοια γεγονότα «πολύ σπάνια» συμβαίνουν τον Ιούνιο και μόνο προς το τέλος του μήνα.

«Εάν η πρόγνωση επιβεβαιωθεί, θα είναι ρεκόρ όσον αφορά το πόσο νωρίς έχει συμβεί», είπε. Προηγούμενα περιστατικά ακραίων θερμοκρασιών τον Ιούνιο, συνέβησαν το 2005 και το 2017, αλλά δεν είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται πριν από τουλάχιστον τις 18 του μήνα» σημείωσε.

Για να χαρακτηριστεί επίσημα ένα συμβάν ακραίας ζέστης ως «κύμα καύσωνα», οι θερμοκρασίες πρέπει κανονικά να υπερβαίνουν τις καθορισμένες τιμές ημέρας και νύχτας που ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή για μια συνεχή περίοδο, τουλάχιστον τριών ημερών.

Στη γειτονική Ισπανία, οι θερμοκρασίες στις αρχές Ιουνίου είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, με 40 βαθμούς Κελσίου να καταγράφονται το Σαββατοκύριακο (11/06 – 12/06) στη Σεβίλλη, στην κοντινή Κόρδοβα, 42 βαθμούς Κελσίου και 43 βαθμούς Κελσίου σε άλλες περιοχές της νότιας Ισπανίας.

«Αντιμετωπίζουμε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον Ιούνιο», είπε ένας εκπρόσωπος της Aemet, της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισπανίας στον Guardian, προσθέτοντας ότι το τελευταίο επεισόδιο ήταν το τρίτο νωρίτερο που έχει καταγραφεί και το πρώτο που έφτασε τόσο νωρίς από το 1981.

Επιπλέον, εξηγώντας ανέφερε ότι το καλοκαίρι της Ισπανίας άρχισε  20 με 40 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από 50 χρόνια. Το περασμένο έτος ήταν το πιο ζεστό και ξηρό στην Ισπανία που έχει καταγραφεί, με θερμοκρασίες να αγγίζουν το ιστορικό υψηλό των 47,4 C στην επαρχία της Κόρδοβα.

Οι νότιες πόλεις Άλμπι, Τουλούζ και Μοντελιμάρ ισοφάρισαν ή ξεπέρασαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ τους για τον μήνα Μάιο, σημειώνοντας 33,7 βαθμούς Κελισίου, 33,4 βαθμούς Κελισίου και 33,8 βαθμούς Κελισίου, ενώ ακόμη και η βορειοδυτική Νορμανδία έφτασε τους 27 βαθμούς Κελισίου, σπάζοντας ένα ρεκόρ του Μαΐου που χρονολογείται από το 1922.

Η ξηρασία γίνεται επίσης μια αυξανόμενη ανησυχία, με 35 περιφέρειες της Γαλλίας να έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς νερού. Παράλληλα, σχεδόν ολόκληρη η Πορτογαλία έχει χαρακτηριστεί σε «σοβαρή κατάσταση ξηρασίας» μέχρι τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Ipma.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός Μάιος της χώρας από το 1931, με τη μέση θερμοκρασία πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το συνηθισμένο και με μέση βροχόπτωση λίγο κάτω από τα 9 χιλιοστά – περίπου δηλαδή 13% λιγότερο του κανονικού επιπέδου.

«Αυτό το έλλειμμα βροχοπτώσεων είναι σύμφωνο με την τάση των τελευταίων 20 ετών, που χαρακτηρίζεται από συχνότερες περιόδους ξηρασίας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Βάντα Πιρές, κλιματολόγος της Ipma, προσθέτοντας ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν επίσης να φτάσουν τους 40 βαθμούς στην Πορτογαλία αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *