1925, ανέγερση ελαιοτριβείου ιδιοκτησίας οικογένειας Αβραντίνη

Η φωτογραφία απεικονίζει την ανέγερση του ελαιοτριβείου της οικογένειας Ιωάννου Αβραντίνη -στον κόκκινο κύκλο-.

Η ιστορική φωτογραφία μας εκμυστηρεύεται τα εξής:

1.      Το  ελαιοτριβείο ήταν σε απόσταση 1100 μέτρων από την κεντρική πλατεία του Παραλίου Άστρους στο δρόμο με κατεύθυνση το Άστρος (το τελευταίο κτίσμα που υπήρχε στα αριστερά), σήμερα δεν υπάρχει πια τη θέση του έχει καταλάβει πολυκατοικία.

2.      Το φορτηγό -μάρκας FORD– με την ονομασία ΕΡΜΗΣ, τότε συνήθιζαν να βάζουν ονόματα στ’ αυτοκίνητα.

3.      Η εν λόγω οικογένεια περιγράφεται για πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους της κοινότητος Παραλίου Άστρους της 5ης Ιουνίου 1871 ως εξής: 1. Με εκλογικό αριθμό 823, Ιωάννης Αβραντίνης του Αναστασίου (παππούς του παραπάνω αναφερομένου), ετών 60, πλοίαρχος και 2. Με εκλογικό αριθμό 791,Αναστάσιος Αβραντίνης του Ιωάννου (πατέρας του παραπάνω αναφερομένου), ετών 27, πλοίαρχος.

4.      Εκείνη την εποχή στα ελαιοτριβεία του τόπου μας, λόγω της μεγάλης παραγωγής οι ελιές τοποθετούνταν σε μικρές αποθήκες τα ονομαζόμενα «αμπάρια» και υπήρχε μεγάλη αναμονή, για αυτό οι ελιές σάπιζαν με αποτέλεσμα τη μεγάλη οξύτητα και την υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιόλαδου.

5.      Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, αρκετές γυναίκες του τόπου μας εργάστηκαν στη μεταφορά των οικοδομικών υλικών, όπως οι πέτρες που βλέπουμε στη φωτογραφία.

6.      Η εικόνα μας δείχνει ότι η κατασκευή ήταν σε προχωρημένο στάδιο από τις σκαλωσιές που βλέπουμε στο φόντο.