Αρχαίο νόμισμα απέδειξε ότι ένας «ψεύτικος» Ρωμαίος αυτοκράτορας τελικά ήταν… αληθινός

Το νόμισμα, το οποίο φέρει το όνομα Σπονσιανός και το πορτρέτο του, ανακαλύφθηκε πριν από 300 και πλέον χρόνια στην Τρανσυλβανία, πάλαι ποτέ μεθόριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Είχε θεωρηθεί πλαστό και κλειδώθηκε σε ντουλάπι μουσείου.

Ωστόσο σήμερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γρατσουνιές που φέρει -ορατές κάτω από ένα μικροσκόπιο- αποδεικνύουν πως ήταν σε κυκλοφορία πριν από 2.000 χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Πολ Πίρσον, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC News έκπληκτος από την ανακάλυψη.

«Βρήκαμε έναν αυτοκράτορα. Μέχρι σήμερα θεωρείτο πως επρόκειτο για “πλαστή” φιγούρα, την οποία οι ειδικοί  δεν είχαν πάρει σοβαρά. Ομως θεωρούμε πως ήταν πραγματικό πρόσωπο και διαδραμάτισε ρόλο στην Ιστορία» τόνισε.

Το νόμισμα ήταν κομμάτι ενός μικρού θησαυρού που ανακαλύφθηκε το 1713. Εθεωρείτο γνήσιο ρωμαϊκό νόμισμα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι ειδικοί υποψιάστηκαν πω, λόγω του πρόχειρου σχεδιασμού του, μπορεί να είχαν παραχθεί από πλαστογράφους της εποχής.

Μάλιστα, το 1863, ο Χένρι Κοέν, ο κορυφαίος νομισματογνώστης της εποχής στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, εξέτασε το νόμισμα προκειμένου να δει αν αξίζει να το εντάξει στον κατάλογό του με τα ρωμαϊκά νομίσματα. Ο Κοέν δεν το χαρακτήρισε απλώς ψεύτικο, αλλά και κακοφτιαγμένο. Μαζί του συμφώνησαν και άλλοι ειδικοί, με συνέπεια μέχρι σήμερα ο Σπονσιανός να είναι «εξόριστος» από την Ιστορία.

Αλλά ο καθηγητής Πίρσον υποψιάστηκε το αντίθετο όταν είδε φωτογραφίες του νομίσματος ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για ένα βιβλίο σχετικά με την ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μπορούσε να διακρίνει γρατσουνιές στην επιφάνειά του, οι οποίες πίστευε ότι ενδεχομένως να είχαν δημιουργηθεί από την κυκλοφορία του νομίσματος.

Ο καθηγητής επικοινώνησε με το Μουσείο Hunterian στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου το νόμισμα ήταν κλειδωμένο σε ντουλάπι μαζί με άλλα τρία από τον αρχικό θησαυρό, και ρώτησε αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους ερευνητές εκεί.

Αλλά ο καθηγητής Pearson υποψιάστηκε το αντίθετο όταν είδε φωτογραφίες του νομίσματος ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για ένα βιβλίο σχετικά με την ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μπορούσε να διακρίνει γρατσουνιές στην επιφάνειά του, οι οποίες πίστευε ότι ενδεχομένως να είχαν δημιουργηθεί λόγω της κυκλοφορίας του νομίσματος.

Επικοινώνησε με το Μουσείο Hunterian στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου φυλασσόταν το νόμισμα, ζητώντας να συνεργαστεί με τους ερευνητές εκεί.

Τελικά εξέτασαν και τα τέσσερα νομίσματα κάτω από ένα ισχυρό μικροσκόπιο και επιβεβαίωσαν, στο περιοδικό PLOS 1, ότι υπήρχαν πράγματι γρατσουνιές που θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από την τριβή με άλλα νομίσματα μέσα σε κάποιο πουγκί ή πορτοφόλι.

Μια χημική ανάλυση έδειξε επίσης πως τα νομίσματα ήταν θαμμένα στο χώμα για εκατοντάδες χρόνια, σύμφωνα με τον Τζέσπερ Ερικσον, ο οποίος είναι ο επιμελητής νομισμάτων του μουσείου και συνεργάστηκε με τον καθηγητή Πίρσον στην έρευνα.

Ποιος ήταν ο αυτοκράτορας Σπονσιανός;

Οι ερευνητές πλέον καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: Ποιος ήταν ο Σπονσιανός; Πιστεύουν πως πρόκειται για στρατιωτικό διοικητή που αναγκάστηκε να στεφθεί αυτοκράτορας της απομακρυσμένης και δύσκολης στην υπεράσπιση επαρχίας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με το όνομα Δακία.

Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, η Δακία αποκόπηκε από την υπόλοιπη ρωμαϊκή αυτοκρατορία γύρω στο 260 μ.Χ. Υπήρχε πανδημία, εμφύλιος πόλεμος και η αυτοκρατορία κατακερματιζόταν.

Περικυκλωμένος από εχθρούς και αποκομμένος από τη Ρώμη, ο Σπονσιανός πιθανότατα ανέλαβε ανώτατος διοικητής σε μια περίοδο χάους και εμφυλίου, προστατεύοντας τους στρατιώτες και τον άμαχο πληθυσμό της Δακίας μέχρι την αποκατάσταση της τάξης. Η επαρχία εκκενώθηκε μεταξύ 271 και 275 μ.Χ., σύμφωνα με τον Τζέσπερ Ερικσον.

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή: Kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *