Έντβαρτ Μουνκ: Πωλείται αριστούργημά του που άλλαξε χέρια και κατέληξε σε αχυρώνα, για να γλιτώσει από τους Ναζί

Πίνακας του Έντβαρτ Μουνκ, που κάποια στιγμή τον έκρυψαν σε αχυρώνα- μαζί με μια εκδοχή της «Κραυγής»- προκειμένου να γλιτώσει από τα χέρια των Ναζί, πωλείται σε δημοπρασία.

Το έργο με τίτλο «Dance on the Beach» θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο την 1η Μαρτίου και η τιμή του εκτιμάται να φτάσει τα 12-20 εκατομμύρια λίρες.

Έχει πλάτος πάνω από τέσσερα μέτρα και πωλείται από την οικογένεια του Τόμας Όλσεν, Νορβηγού πλοιοκτήτη και γείτονα του Μουνκ, ο οποίος πέθανε το 1969. Αγόρασε τον πίνακα στο Όσλο, μόλις λίγους μήνες αφότου είχε αναγκαστεί να τον πουλήσει στο Βερολίνο ο Γερμανός ακαδημαϊκός Κερτ Γκλάζερ.

Οι δύο άνδρες ήταν φίλοι του καλλιτέχνη, ο οποίος είχε ζωγραφίσει πορτραίτα των συζύγων τους. Τώρα, οι απόγονοι του Όλσεν αποφάσισαν να πουλήσουν το συγκεκριμένο έργο και να μοιραστούν τα έσοδα με την οικογένεια του Γκλάζερ.

Το «Dance on the Beach» ήταν τμήμα του έργου 12 κομματιών το οποίο είχε φιλοτεχνήσει ο Έντβαρτ Μουνκ έπειτα από αίτημα του σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ το 1906, για το θέατρό του στο Βερολίνο.

Όταν το 1912 ανακαινίστηκε το θέατρο, η τοιχογραφία χωρίστηκε και ο Γκλάζερ- τότε διευθυντής της Κρατικής Βιβλιοθήκης Τέχνης του Βερολίνου- απέκτησε το «Dance on the Beach». Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι το μοναδικό τμήμα της τοιχογραφίας που παραμένει σε χέρια ιδιωτών, καθώς τα υπόλοιπα είναι σε μουσεία.

Υπό τις διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί, ο Γκλάζερ έχασε τη δουλειά του και κατασχέθηκε το διαμέρισμά του. Αναγκάστηκε να πουλήσει τη συλλογή του και να διαφύγει στην Ελβετία. Τελικά, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου πέθανε το 1943.

Ο Όλσεν, αφού απέκτησε τον πίνακα, τον τοποθέτησε στο σαλόνι της πρώτης θέσης στο πλοίο του, «MS Black Watch», το οποίο ταξίδευε από το Όσλο στο Νιουκάστλ το 1939. Ήταν ένα από τα περίπου 30 έργα του Μουνκ που περιελάμβανε η συλλογή του.

Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος, ο Όλσεν έκρυψε τα έργα τέχνης σε έναν απομακρυσμένο αχυρώνα, σε δάσος της Νορβηγίας. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η εκδοχή της «Κραυγής» που δημοπράτησε ο οίκος Sotheby’s για λογαριασμό της οικογένειας Όλσεν το 2012 και ο πίνακας έφτασε στην τιμή ρεκόρ των 119,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν είναι απλά ένας εκπληκτικός πίνακας, που έχει μια απίστευτη ιστορία, επειδή έγινε με παραγγελία του Μαξ Ράινχαρντ, ο οποίος ήταν ένας σούπερ σταρ στον κόσμο του θεάτρου. Έχει επίσης μια απίστευτη ιστορία καθώς ανήκε σε αυτούς τους δύο σπουδαίους υποστηρικτές του καλλιτέχνη», δήλωσε ο Λούσιαν Σίμονς, αντιπρόεδρος του Sotheby’s. Ο ίδιος εξήγησε πως ο Γκλάζερ και η πρώτη του σύζυγος επισκέπτονταν τακτικά τον Μουνκ στο Όσλο και όταν ο καλλιτέχνης ταξίδευε στο Βερολίνο, έμενε στο σπίτι τους. Επίσης, η οικογένεια Όλσεν ζούσε δίπλα στον ζωγράφο.

Πηγή: lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *