Σπάνια ανακάλυψη στην Ινδία: Παλαιοντολόγοι βρήκαν 92 απολιθωμένες φωλιές δεινοσαύρων με 256 αυγά

Παλαιοντολόγοι που εργάζονται στην κεντρική Ινδία έκαναν μία σπάνια ανακάλυψη, καθώς εντόπισαν 92 φωλιές δεινοσαύρων με 256 αυγά, που ανήκαν σε μία αποικία γιγάντιων τιτανόσαυρων, οι οποίοι ήταν φυτοφάγοι.

Η μελέτη των φωλιών και των αυγών, που έχουν μέγεθος μπάλας του μπόουλινγκ, αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την ζωή των τεράστιων σαυρόποδων, που με τον χαρακτηριστικό μακρύ λαιμό τους, κυριαρχούσαν στην κεντρική Ινδία πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Τα αυγά, διαμέτρου 15-17 εκατοστών, είναι τοποθετημένα προσεκτικά στις φωλιές, που περιείχαν η κάθε μία από ένα έως είκοσι αυγά, δήλωσε ο παλαιοντολόγος Γκουντουπάλι Πρασάντ, του τμήματος γεωλογίας του πανεπιστημίου του Δελχί. Όμως επειδή οι φωλιές είναι κοντά η μία στην άλλη οι παλαιοντολόγοι έβγαλαν το συμπέρασμα ότι οι τιτανόσαυροι δεν ήταν οι πιο επιμελείς γονείς, αφού λόγω του μεγέθους τους δεν θα μπορούσαν να κινούνται άνετα για να κλωσούν τα αυγά τους ή να ταΐζουν τους νεοσσούς.

«Η ανακάλυψη μεγάλου αριθμού φωλιών δεινοσαύρων είναι ασυνήθιστο πράγμα, καθώς οι συνθήκες για τη διατήρησή τους θα έπρεπε να είναι πολύ συγκεκριμένες για την απολίθωση των αυγών», δήλωσε στο CNN η καθηγήτρια παλαιοβιολογίας του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, στον Καναδά, Ντάρλα Ζελενίτσκι.

Τα πρώτα αυγά δεινοσαύρων στην Ινδία ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1990, αλλά η τελευταία ανασκαφή έγινε στην περιοχή Νταρ, του κρατιδίου Μαντία Πραντές, όπου εντοπίστηκαν από το 2017 μέχρι τώρα οι πολλές φωλιές των τιτανόσαυρων.

Οι παλαιοντολόγοι που έκαναν την μελέτη επισημαίνουν ότι οι συνήθειες των τιτανόσαυρων ως προς την κατασκευή των φωλιών για τα αυγά τους είναι ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται σήμερα σε διάφορα πουλιά και στους κροκόδειλους.

«Τέτοιες αποικίες με φωλιές μας επιτρέπουν να δούμε πίσω, στην Κρητιδική περίοδο, όταν το τοπίο στιγματιζόταν από έναν τεράστιο αριθμό από φωλιές δεινοσαύρων», δήλωσε η Δρ Ζελενίτσκι.

Του Χρίστου Καλουντζόγλου

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *