Περιβάλλον: Τα σκουπίδια «μίλησαν» για τα φετινά Χριστούγεννα – Κατανάλωση χωρίς όρια

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι πια παρελθόν. Τα φωτάκια έχουν ήδη σβήσει, τα δέντρα έχουν ξεστολιστεί και έχουν ανέβει στο πατάρι, τα στολίδια βρίσκονται ήδη μέσα σε κούτες.

Τις φετινές γιορτές μάλλον το παρακάναμε. Επιτρέψαμε – μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω κορωνοϊού –  στο 2019 από πλευράς κατανάλωσης και διασκέδασης. Πως το ξέρουμε αυτό; Από τα σκουπίδια μας. Τα σκουπίδια είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού μας, του τρόπου ζωής μας, του σεβασμού μας απέναντι στο περιβάλλον, ακόμα και της οικονομίας μας.

Τα σκουπίδια λοιπόν, τώρα που οι γιορτές απέχουν ήδη ένα δεκαπενθήμερο – έδειξαν ότι επιστρέψαμε σε ένα υπερκαταναλωτισμό. Μόνο στον δήμο της Αθήνας – και μην αμφιβάλλετε ότι ανάλογα είναι τα στοιχεία και στους υπόλοιπους δήμους του λεκανοπεδίου – τα στοιχεία είναι ενδεικτικά:

Τα απορρίμματα της πόλης αυξάνονται – χοντρικά – κατά 50% μετά το εορταστικό 15νθήμερο. Τρομάζουν οι άνθρωποι που εργάζονται στο σύστημα αποκομιδής και περισυλλογής τους να τα μαζέψουν.

Το χειρότερο είναι δυστυχώς ότι τα περισσότερα από τα σκουπίδια μας θα μπορούσαν είτε να επαναχρησιμοποιηθούν είτε να ανακυκλωθούν.

Ας δούμε τα στοιχεία από την αρχή: Τις ημέρες των εορτών αυξάνονται ραγδαία τα απορριμματα που έχουν να κάνουν με χαρτιά περιτυλιγματος, υλικά συσκευασίας.

Ακόμα και αν επιλέγουμε προϊόντα με λιγότερη συσκευασία κάποια υλικά συσκευασίας πάντα θα φτάνουν στο σπίτι μας και πάντα θα γεμίζουν με τον όγκο τους τον κάδο σκουπιδιών μας.

Επειδή τις ημέρες των εορτών όλοι ψωνίζουμε περισσότερο, ανάλογα αυξάνονται και τα υλικά συσκευασίας που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Τις γιορτές τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. Τα παιχνίδια… – είτε τα φέρνει ο… Άγιος Βασίλης, είτε οι νονοί, οι θείοι κλπ –  δίνουν και παίρνουν. Δώρα και παιχνίδια όμως σημαίνει υλικά συσκευασίας, χιλιόμετρα περιτυλίγματος, συσκευασίες για μπαταρίες , σελοτέιπ, πλαστικές σακούλες κλπ, κλπ

Μπορεί όλα αυτά να μας φαίνονται απλά ωστόσο αθροιστικά είναι πολλά σκουπίδια. Πολλαπλασίως περισσότερα σε σχέση με το υπόλοιπο έτος.

Πεταμένα στολίδια και δέντρα

Η περιοδος των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένη και με τα στολίδια.

Πολλά από αυτά είναι μιας χρήσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο του δήμου Αθηναίων χιλιάδες αληθινά δέντρα πετιούνται μετά τις γιορτές.

Η Ελλάδα δεν τα πάει καλά με την ανακύκλωση γενικότερα – πόσο μάλλον των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλά στον πίνακα των ευρωπαϊκών επιδόσεων ανακύκλωσης, το πού καταλήγουν τα χριστουγεννιάτικα έλατα μετά των Φώτων ακούγεται σαν περιττή πολυτέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει λύση την οποία δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούν. Ο Δήμος Αθηναίων ανακυκλώνει τα ζωντανά χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι, αφού ξεστολίσετε το δέντρο σας, να το βγάλετε έξω και να το αφήσετε όρθιο δίπλα σε έναν κάδο σκουπιδιών. Έπειτα, τηλεφωνώντας στον αριθμό 1960 μπορείτε να ενημερώσετε σε ποια οδό ακριβώς έχετε αφήσει το δέντρο.

Τα συνεργεία καθαριότητας τα οποία μαζεύουν τα φυσικά έλατα τα οδηγούν προς κομποστοποίηση με σκοπό να τα μετατρέψουν σε φυτόχωμα.

Και όχι μόνο:

Λογής- λογής στολίδια, λαμπάκια που κάηκαν, πλαστικά δέντρα που καταστράφηκαν ή έφαγαν τα ψωμιά τους, γιρλάντες, μπάλες για το δέντρο καταλήγουν στους κάδους.

Πρόκειται επίσης για πρωτογενή σκουπίδια, το 80% των οποίων αποτελείται από πλαστικό που επίσης δεν συναντώνται την υπόλοιπη χρονιά.

Ο όγκος τους έχει υπολογιστεί ότι καλύπτει το 27% του συνολικού όγκου των σκουπιδιών αυτής της περιόδου και τα περισσότερα από αυτά δεν πετώνται στους κάδους ανακύκλωσης.

Ρούχα και παπούτσια στους κάδους

Φέτος μετα από δύο χρόνια ο κόσμος βγήκε έξω,. Επισκέψεις έγιναν σε σπίτια, σε κέντρα, ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία. σε εστιατόρια. Γενικά ένας χαμός.

Επίσημες εκδηλώσεις σημαίνει ρούχα, παπούτσια κλπ. Λοιπόν αυτή την περίοδο αυξήθηκαν εντυπωσιακά και αυτού του είδους τα απορρίμματα.

Τόνοι ρούχων χρησιμοποιημένων και φθαρμένων, παπούτσια παλιά, πιτζάμες, φόρμες κάθε είδους βρέθηκαν πετάμενα σε κάδους. Αντιπροσωπεύουν μικρό ποσοστό του όγκου των σκουπιδιών (λιγότερο από 8%) ωστόσο σε άλλους περιόδους προ εορτών το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο του 2 έως 3%.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο – από αυτά περισσότερα από τα μισά αποσύρονται την περίοδο από τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα.

Περίπου το 85% των ρούχων που παράγονται καταλήγει στις χωματερές. Κάθε δευτερόλεπτο, τα ρούχα που αντιστοιχούν στο φορτίο ενός απορριμματοφόρου, οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή καίγονται. Δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε γιατί ξαναγίνεται εμπορεύσιμο προϊόν.

Τα μπουκάλια και τα κουτάκια αλουμινίου

Γιορτή σημαίνει ποτό. Και ποτό σημαίνει μπουκάλια, ή στη χειρότερη περίπτωση αλουμινένια τενεκεδάκια – ακόμα και χάρτινες συσκευασίες.

Σε αυτού του είδους τα απορρίμματα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα.

Είναι διαδεδομένη, είναι η αλήθεια, η ανακύκλωση. Ωστόσο τις ημέρες των εορτών τα σκουπίδια αυτου του είδους διπλασιάζονται – όχι απλά πολλαπλασιάζονται. Είναι κατά μέσον όρο 50% περισσότερα από ότι είναι την υπόλοιπη χρονιά. Αναλογικά τόσα περίπου είναι και αυτά που δεν καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης αλλά στους κοινούς. Σπατάλη πόρων και επιβάρυνση του περιβάλλοντος ανυπολόγιστη.

Πάρτι από τα πεταμένα τρόφιμα

Και ερχόμαστε εκεί που γίνεται πραγματικά  πάρτι. Στα τρόφιμα.

Τις ημέρες των εορτών το ρίξαμε μάλλον όλοι έξω. Και εκτός από διατροφολόγο οι περισσότεροι θέλουν σίγουρα και έναν σύμβουλο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι υπάλληλοι της καθαριότητας του δήμου Αθηναίων τα έχουν δεί σχεδόν όλα: «Από… γαρίδες μέχρι τούρτες ολόκληρες άθικτες, από σάπια λεμόνια και πορτοκάλια μέχρι πανάκριβα αλλαντικά, βασιλόπιτες, τυριά κάθε είδους, ξηρούς καρπούς. Κάποιοι, δε, μάλλον δεν τα πάνε και πολύ καλά στο μαγείρεμα γιατί συναντάμε και κατεστραμμένα από τόν λάθος τρόπο μαγειρέματος. Πρόσφατα, στου Γκύζη, είχαμε βρει ένα ολόκληρο κομμάτι γουρουνόπουλου καμένο».

«Οι κάτοικοι της Αθήνας είναι εξαιρετικά… σπάταλοι όσον αφορά τα σκουπίδια των τροφών τους», λένε στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

H στατιστική τούς δικαιώνει: Οι Έλληνες κατέχουν τη δεύτερη θέση ανάμεσα στους κατοίκους όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ποσότητα τροφίμων που πετούν – με μεγάλη ευκολία όπως αποδεικνύεται – στα σκουπίδια τους..

Σύμφωνα με αυτά, σε κάθε κιλό… ελληνικά σκουπίδια, τα 350 γραμμάρια είναι τρόφιμα που πετιούνται παρ’ ότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. «Πρωταθλητές» στη σπατάλη αναδεικνύονται οι Ιταλοί με 380 γραμμάρια τρόφιμα σε κάθε κιλό σκουπίδια.

Ε, την περιοδο αμέσως μετά τις γιορτές αυτά τα 350 γραμμάρια εκτοξεύονται  στα 500 γραμμάρια.
Δεν πρόκειται για ληγμένα ή σάπια προϊόντα, αλλά για ολόκληρες φραντζόλες ψωμί, τυρί… που δεν το έφαγαν τα παιδιά, φρούτα που… παραωρίμασαν, τη μακαρονάδα που… περίσσεψε από το γεύμα. Τα πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας έχουν αλλάξει.

Και όμως, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, κάθε ελληνική οικογένεια θα γλίτωνε έως και 460 ευρώ αν έκανε καλύτερη διαχείριση των τροφίμων – μειώνοντας τις ποσότητες που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *