Αυτό είναι το «χρυσό αγόρι» της Αιγύπτου: Η μούμια 2.300 ετών που θάφτηκε με 49 φυλακτά – Η ελληνική επιγραφή στον τάφο

Ήταν το «χρυσό αγόρι» και αποδεικνύεται από τον τρόπο με τον οποίο αυτός ο έφηβος τάφηκε πριν από 2.300 χρόνια – με δεκάδες ολόχρυσα φυλαχτά, που ήταν προσεκτικά τοποθετημένα σε όλο του το σώμα, ακόμα και στο γεννητικό του όργανο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Καΐρου χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες για να «ξετυλίξουν ψηφιακά» τη μούμια του εφήβου και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι σε όλο το σώμα, εξωτερικά και εσωτερικά, είχε 49 πολύτιμα φυλαχτά, πολλά φτιαγμένα από χρυσάφι. Ανάμεσα στα φυλαχτά ήταν δύο στο μέγεθος του δάχτυλου, που είναι τοποθετημένα στα γεννητικά όργανα, μία χρυσή γλώσσα που βρίσκεται στο στόμα και μία χρυσή καρδιά μέσα στην θωρακική κοιλότητα.

Τα φυλαχτά που τοποθετούσαν οι Αιγύπτιοι στους νεκρούς τους συμβολίζουν διάφορες πεποιθήσεις. Για παράδειγμα μία χρυσή γλώσσα στην στοματική κοιλότητα σημαίνει ότι ο νεκρός μπορεί να έχει λόγο και στη μετά θάνατο ζωήΈνα φυλαχτό που σχηματίζει ορθή γωνία, σημαίνει ότι ο νεκρός θα έχει ισορροπία.

Ο Δρ. Σαχάρ Σαλίμ, που έγραψε την έκθεση των αρχαιολόγων που μελέτησαν την μούμια δήλωσε ότι τα φυλαχτά «είναι όμορφα στυλιζαρισμένα με διάταξη τριών στηλών και τοποθετημένα στις περιτυλίξεις και μέσα στο σώμα. Περιλαμβάνουν το Μάτι του Ώρου, τον σκαραβαίο, το φυλαχτό του ορίζοντα, τον Κόμβο της Ίσοδος και άλλα». Πολλά είναι από ατόφιο χρυσάφι, άλλα από ημιπολύτιμους λίθους και κάποια από πηλό ή φαγεντιανή. Αυτά τα φυλαχτά «προστάτευαν το σώμα και του έδιναν ζωντάνια στη μετά θάνατο ζωή», δήλωσε ο δρ Σαχάρ Σαλίμ.

Η μούμια του εφήβου ανακαλύφθηκε πριν από 100 χρόνια στην περιοχή Ναγκ αλ-Χασάι, στη νότια Αίγυπτο.

Οι ερευνητές με την αξονική τομογραφία διαπίστωσαν ότι η καρδιά και τα εσωτερικά όργανα είχαν αφαιρεθεί με τομή και ο εγκέφαλος είχε αφαιρεθεί από την μύτη και αντικαταστάθηκε με ρητίνη. Το νεκρό αγόρι είχε ύψος 128 εκατοστά, ήταν ηλικίας 14-15 ετών και δεν έχει κάποια προφανή αιτία θανάτου. Η μούμια του τοποθετήθηκε σε διπλό φέρετρο: ένα εξωτερικό που έφερε ελληνική επιγραφή και μία εσωτερική ξύλινη σαρκοφάγο.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι όταν κάποιος πέθαινε το πνευματικό σώμα αναζητούσε μία ζωή μετά θάνατο, που είχε ομοιότητες με την ζωή στον κόσμο απ’ όπου έφευγε. Γι’ αυτό φρόντιζαν να δίνουν φυλαχτά στους νεκρούς, που θα τους εξασφάλιζαν την είσοδο στη νέα διάσταση, μετά τον θάνατο.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *