Επιτραπέζιες ελιές: Στο ΣτΕ η τελική αναμέτρηση για την ΠΟΠ Καλαμάτας

Στις 28 Μαρτίου 2022 θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το αίτημα ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά αναφορικά με τη χρήση της ελιάς Καλαμών ΠΟΠ «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ονομασίας «Καλαμών» στις επιτραπέζιες ελιές.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ελαιοκομικοί φορείς, συνεταιρισμοί, δήμοι και επιμελητήριο της Μεσσηνίας, οι οποίοι ζητούν να θωρακιστεί η Γεωγραφική Ένδειξη και εμπορική ονομασία «Καλαμάτα» για χρήση από αμιγώς ελληνικές ελιές Καλαμών μέσω της διερεύνησης της διαδικασίας επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης, όπου καταστεί εφικτό στην χώρα σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.

Από την άλλη πλευρά, παρεμβάσεις κατέθεσαν η ΠΕΜΕΤΕ η ΔΟΕΠΕΛ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρων, καθώς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά.

Η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Μάιο του 2022 ακυρώθηκε για τυπικές πλημμέλειες η απόφαση Αποστόλου, που όριζε ως συνώνυμο την ονομασία Κalamata για τους εξαγωγείς της ελιάς Καλαμών.

Μετά από αίτηση της ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ και Επιμελητηριων Αιτωλοακαρνανιας, Λακωνίας και Φθιώτιδας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε νέα ΥΑ, η οποία ορίζει ότι «μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία «KALAMON», δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *