Επί ποδός οι αγρότες – Ενισχύονται τα μπλόκα

Πάνω από 600 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στον αυτοκινητόδρομο Ε 65 στην Καρδίτσα.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας, από την Βόρεια Ελλάδα έως και την Πελοπόννησο, με τη Θεσσαλία να «σέρνει το χορό» των κινητοποιήσεων, όπου τα μπλόκα με τρακτέρ, που στήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Ε 65 στην Καρδίτσα, ενισχύονται.

Αυτή την στιγμή στην Καρδίτσα βρίσκονται παραταγμένα πάνω από 600 τρακτέρ και συνεχώς καταφθάνουν στα σημεία νέες δυνάμεις.

«Συνεχώς έρχονται και άλλα τρακτέρ. Το μπλόκο στον Ε 65 από χτες ενισχύεται. Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 600 τρακτέρ στην παλιά εθνική οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στην εθνική οδό Καρδίτσας – Λάρισας», μας λέει ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας, σημειώνοντας ότι στα σημεία υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες και έχουν κλείσει την κυκλοφορία.

Στη Λάρισα

Αύριο Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου μετά την Καρδίτσα σειρά παίρνει και η Λάρισα, όπου μπλόκα θα στηθούν από το πρωί σε δύο διασταυρώσεις στα Φάρσαλα, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να βγαίνουν τρακτέρ σε συγκεκριμένα στρατηγικά σημεία (κόμβοι, αυτοκινητόδρομοι κτλ) σε διάφορες περιοχές των χωριών και των πόλεων του νομού,  προκειμένου, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των αγροτών, «μέσα από την μαζική συμμετοχή να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση».

Στο μεταξύ, αγροτικές κινητοποιήσεις με μπλόκα και κλείσιμο δρόμων λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές από την Βόρεια Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία (Ημαθία και Πέλλα έχουν στηθεί 8 μπλόκα), την Καβάλα, την Πρέβεζα, την Πελοπόννησο.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων να βγουν τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα θα γίνει πράξη τις επόμενες ημέρες και συντονισμένα θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Καμία απάντηση από το ΥπΑΑΤ

Από την περασμένη Δευτέρα τα αιτήματα των αγροτών έχουν σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει καμία απάντηση.

«Στο ΥπΑΑΤ έχουμε στείλει τα αιτήματα από την περασμένη Δευτέρα. Αν είναι να δώσει λύση ας μην γίνει και καμία συνάντηση. Εμείς λύση χρειαζόμαστε και όχι συναντήσεις», επισημαίνει ο Κώστας Τζέλλας, υπογραμμίζοντας ότι όταν έρθει η ώρα θα γίνει και συνάντηση.

«Είμαστε συντονισμένοι με όλα τα μπλόκα και μετά θα δούμε αν γίνει κάποια στιγμή συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο και τι απαντήσεις θα πάρουμε. Έχουμε στείλει τα αιτήματά μας. Τα ξέρουν. Απάντηση όμως δεν έχουμε πάρει», λέει στο in ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.

Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποσαφηνιστεί η όλη κατάσταση και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας», τονίζει ο Ρίζος Μαρούδας, τονίζοντας ότι στόχος των αγροτών είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και την μείωση του κόστους παραγωγής. «Αυτά τα δύο τα θεωρούμε βασικά για μπορέσει να βγει η χρονιά. Δεν βγαίνει αλλιώς. Με αυτό το κοστολόγιο και με τις τιμές κάτω του κόστους παραγωγής δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε», υπογραμμίζει ο Ρίζος Μαρούδας.

Αν δεν δοθούν λύσεις δεν γυρίζουμε

«Αν δεν δοθούν λύσεις στα αιτήματα εμείς δεν μπορούμε να γυρίσουμε γιατί δεν θα μπορέσουμε ούτε να επιβιώσουμε ούτε να καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά», τονίζει ο Κώστας Τζέλλας.

Σημειώνει δε, ότι το υψηλό κόστος παραγωγής που υπάρχει αυτή την στιγμή σε σχέση και με τις χαμηλές τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα «δεν μας δίνει άλλη εξέλιξη πέρα από το να βγούμε στον δρόμο και γι’ αυτό βγήκαμε».

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *