Κομμώσεις ανά τους αιώνες σε μια εκκεντρική έκθεση στο Παρίσι – Από την «καλύπτρα» του Μεσαίωνα στα χτενίσματα του σήμερα

Το θέμα της έκθεσης αυτής είναι σίγουρα αναπάντεχο και εκκεντρικό.

Όμως, αν το καλοσκεφτεί κανείς, τα μαλλιά είναι σημαντικό κομμάτι της εμφάνισης κάθε ανθρώπου, δηλώνοντας: τη θηλυκότητα ή την αρρενωπότητα κάθε ανθρώπου, τη θέση εξουσίας του (πχ. οι περούκες των βασιλιάδων και των δικαστών), κάποιο πολιτισμικό μήνυμα (πχ. οι γενειάδες των Beatniks, οι χαρακτηριστικές κομμώσεις των Beatles, τα μακριά μαλλιά των hippies), την τάξη και την επιμέλεια ή την άνεση και την ανεμελιά.

Τις μέρες αυτές, ανακοινώθηκε στο Παρίσι η έκθεση «Des Cheveux et des Poils» που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών (Musée des Arts Décoratifs), από τις 5 Απριλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 2023.

Η έκθεση θα εξερευνήσει το θέμα των μαλλιών, και του τριχωτού προσώπου και σώματος, μέσα από 600 έργα κομμωτικής, που ξεκινούν από τον 15ο αιώνα φτάνοντας έως τις μέρες μας. Έτσι, γίνεται μια ιστορική ανασκόπηση της κομμωτικής τέχνης, μέσα από τις πλέον εμβληματικές μορφές του επαγγέλματος. Από τον μεγάλο Λεονάρ Οτιέ (αγαπημένο κομμωτή της Μαρίας – Αντουανέτας), τον κύριο Αντουάν, τις αδελφές Καριτά, τον διάσημο Αλεξάντρ ντε Παρί, μέχρι τους σύγχρονους κομμωτές των στούντιο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται και οι δημιουργίες μεγάλων σύγχρονων σχεδιαστών μόδας, όπως του Αλεξάντερ Μακ Κουίν, του Μαρτίν Μαρτζιελά και του Τζόζεφους Τίμιστερ, δημιουργίες βασισμένες πάνω στην πρώτη ύλη των μαλλιών. Η έκθεση επίσης παρουσιάζεται στις γκαλερί μόδας Christine & Stephen Schwarzman, ενώ η σκηνογραφία ανατέθηκε στον Νταβίντ Λεμπρετόν, της ομάδας «Designers Unit».

Κομμώσεις ανά τους αιώνες

Τον Μεσαίωνα, σύμφωνα με τις διδαχές του Αποστόλου Παύλου, επιβλήθηκε να φορούν οι γυναίκες κάποιο ύφασμα καλύπτοντας τα μαλλιά τους. Αυτό κράτησε ως τον 15ο αιώνα, οπότε σταδιακά εγκαταλείπεται η καλύπτρα και αρχίζουν οι περίτεχνες κομμώσεις των γυναικείων μαλλιών. Τον 17ο αιώνα, διάσημες κομμώσεις ήταν η περίφημη «l’hurlubrelu» την οποία προτιμούσε η διαβόητη κοκότα Μαντάμ ντε Σεβινιέ, και η κόμμωση «à la Fontange» που πήρε το όνομά της από την ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄, της Γαλλίας.

Γύρω στα 1770, έκαναν την εμφάνισή τους στον δυτικό κόσμο οι πολύ ψηλές κομμώσεις που ονομάστηκαν «poufs», ενώ τον 19ο αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους κομμώσεις εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και διάφορες κομμώσεις με ονομασίες όπως: «à la girafe», en tortillon, «à la Pompadour».

Όσον αφορά τους άνδρες, τα ξυρισμένα πρόσωπα του Μεσαίωνα, από το 1520 και ύστερα αρχίζουν να αποκτούν γενειάδες που συμβολίζουν τη δύναμη και τη θέληση. Έτσι, στις αρχές του 16ου αιώνα, οι τρεις μεγάλοι ηγεμόνες της Δύσης, ο Φρανσουά Ι΄, ο Ερρίκος Η΄, και ο Κάρολος Ε΄, παρότι είναι νέοι, έχουν γενειάδες που αποτυπώνουν το αρρενωπό και πολεμικό τους πνεύμα.

Από το 1630 έως τον 18ο αιώνα, επικράτησαν τα ξυρισμένα ανδρικά πρόσωπα, και τρίχες επανεμφανίζονται στα αντρικά πρόσωπα (ως μουστάκια ή φαβορίτες) τον 19ο πλέον αιώνα αλλά και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα (με τους χίπις), ενώ ξανά έκανε την εμφάνισή της η γενειάδα από το 1990 μέχρι τώρα, πάλι, με το στυλ hipster.

Το τριχωτό σώμα της περασμένης Χιλιετίας

Η έκθεση ασχολείται και με τις τρίχες του ανθρώπινου σώματος. Θυμόμαστε τον Αμερικανό ηθοποιό Μπαρτ Ρέινολντς που το 1972, φωτογραφήθηκε γυμνός με το τριχωτό του σώμα για το περιοδικό «Cosmopolitan». Το τριχωτό σώμα από το 2000 και μετά δεν είναι στη μόδα, αφού πλέον και οι άνδρες αποτριχώνουν το κορμί τους πλησιάζοντας τα διεμφυλικά πρότυπα. Πάντως και σήμερα οι αποτριχώσεις (ακόμα και οι γυναικείες) έχουν και πολιτισμικό πρόσημο.

Όσο για το hair styling, κι αυτό είχε κάποιο κοινωνικό μήνυμα, αφού κανένας καλοστεκούμενος άνθρωπος δεν έπρεπε να έχει απεριποίητα μαλλιά. Τον 19ο αιώνα απαγορευόταν μια γυναίκα της αστικής τάξης να έχει «ξέπλεκα μαλλιά»! Ένας πίνακας του 1864 που απεικόνιζε την πριγκίπισσα και μετέπειτα αυτοκράτειρα Σίσι με ξέπλεκα μαλλιά, καταχωνιάστηκε στο προσωπικό γραφείο του Φραγκίσκου Ιωσήφ, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Η έκθεση έχει τόσο αισθητικό όσο και κοινωνικό ενδιαφέρον. Αλήθεια, φαντάζεστε τον Λουδοβίκο τον ΙΔ’ χωρίς τη «λεοντή» του, ή τον Άντι Γουόρχολ χωρίς την ακανόνιστη πλατινέ περούκα του;

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *