Κουνουπίδι ψητό στο φούρνο, καραμελωμένο και τραγανό

Μια πεντανόστιμη συνταγή για κουνουπίδι ψητό στο φούρνο με υπέροχη γεύση και υφή, που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους με το συγκεκριμένο λαχανικό. Μικρές μπουκίτσες κουνουπιδιού περιχύνονται με έναν συνδυασμό ελαιόλαδου και βουτύρου που βοηθάει στο καραμέλωμά τους και αρωματίζονται με απλά καρυκεύματα που ενισχύουν τη γεύση τους και δημιουργούν το ιδανικό συνοδευτικό για το τραπέζι σας.

Υλικά για τη Συνταγή

1 μέτριο κουνουπίδι, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια ή σε χοντρές φέτες

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

1.Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C και στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

2.Κόψτε το κουνουπίδι σε μικρά ομοιόμορφα κομμάτια μεγέθους μιας μπουκιάς και βάλτε το σε ένα μπολ ή τοποθετήστε το στο κέντρο του στρωμένου ταψιού.

3.Περιχύστε τα κομμάτια με το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας να καλυφθούν και να διανεμηθούν παντού.

4.Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τα καρυκεύματα, το σκόρδο, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι και πασπαλίστε τα κομμάτια του κουνουπιδιού, καλύπτοντάς τα ομοιόμορφα.

5.Απλώστε τα κομμάτια στο ταψί, έτσι ώστε να είναι αραιά μεταξύ τους και να μην καλύπτει το ένα το άλλο και ψήστε τα για 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή τραγανότητα και να ροδίσουν στις άκρες. Ο χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των κομματιών.

6.Σερβίρετε με φέτες λεμονιού και φρέσκα φύλλα μαϊντανού.

Συμβουλή

– Αν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο, αντικαταστήστε το με αντίστοιχη ποσότητα ελαιόλαδου.

– Η συνταγή μπορεί να γίνει και σε φριτέζα αέρος (air fryer), προτιμότερα μόνο με ελαιόλαδο, στους 190ο C για 10-15 λεπτά, ανακινώντας τον κάδο κάθε 5 λεπτά περίπου.

Της Βάσως Κατσανικάκη

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *