Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.
Κι αυτό γιατί πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να βγουν στο «σφυρί» με συνοπτικές διαδικασίες 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, καθώς η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει «πυξίδα» για χιλιάδες εκκρεμείς διαδικασίες.
«Αποφράδα ημέρα για τους δανειολήπτες»
Μιλώντας στο OPEN ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι είναι «ατυχής ημέρα για τη Δικαιοσύνη και αποφράδα μέρα για τους δανειολήπτες. Τα funds και οι servicers έχουν το 82% των κόκκινων ενυπόθηκων δανείων. Η δε απόφαση του Αρείου Πάγου -όπως είπε-αν ισχύει, ανατρέπει δική του προηγούμενη 822/22 και η κυβέρνηση πρέπει να την κρατήσει ανενεργή και να υπάρξει πολιτική παρέμβαση γιατί θα έχουμε τσουνάμι πλειστηριασμών».
ΙΝΚΑ: Να προσφύγουν στους πρωτοδίκες οι δανειολήπτες
Μιλώντας επίσης στο OPEN ο Αλέξης Αλεξόπουλος, δικηγόρος ΙΝΚΑ τόνισε ότι «εάν η απόφαση ήταν διαφορετική θα ήταν υποχρεωμένα τα ίδια τα funds με εταιρικό κεφάλαιο 100, 100 μετοχές των 100 ευρώ και μπαίνουν να εκπλειστηριάσουν περιουσίες δισεκατομμυρίων να εμφανιστούν εδώ και να δούμε ποιοι είναι. Το μόνο πια που μένει στους δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα είναι να προσφύγουν στους φυσικούς τους δικαστές, στους πρωτοδίκες και να ζητήσουν την ακύρωση απέναντι στην αυθαιρεσίας των funds και των servicers.
Η Ολομέλεια επέλεξε να νομιμοποιήσει τα funds ώστε να παίρνουν ουσιαστικό δίκιο από τον έναν νόμο και τυπικό από τον άλλον. Αφορολόγητο από του νόμο του 2003 και πλειστηριασμούς από το 2015. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Αυτοί που έκαναν πλειστηριασμούς ήταν χωρίς νομιμοποίηση, ήταν παράνομοι και αν ήταν αλλιώς η απόφαση θα ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν προτάσεις στους δανειολήπτες. Ο εξωδικαστικός είναι μια φενάκη. Μια κοροϊδία. Καλώ τους δανειολήπτες και τους λέω να μην πιστεύουν όσα λέγονται προεκλογικά».
Αχτσιόγλου: Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες με επιλογή της κυβέρνησης
«Με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού», αναφέρει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου.
«Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας», επισημαίνει η βουλευτής Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες».
Όλη η δήλωση Ατχιόγλου
«Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες με επιλογή της κυβέρνησης
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άρειος Πάγος με κατά πλειοψηφία απόφασή του έκρινε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να διενεργούν πλειστηριασμούς. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν ούτως ή άλλως πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού.
Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επέμεινε στον πτωχευτικό της κώδικα με τον οποίο είχε καταργήσει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ άφησε εντελώς ανεξέλεγκτα τα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη.
Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία που σαρώνεται από εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, και οι μέχρι χθες ενήμεροι δανειολήπτες κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, καθώς με την έκρηξη των επιτοκίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως ανέμελος παρατηρητής και εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου διαρροές.
Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες».
Το ΠΑΣΟΚ επανακαταθέτει τροπολογία για την προστασία της κύριας κατοικίας
Την ίδια ώρα, τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας “των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds” καταθέτει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι “η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό” και υποστηρίζει ότι “η αποδοχή της τροπολογίας από όλα τα κόμματα συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες”.
Αναλυτικά:
“Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς.
Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα.
Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε.
Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds.
Με καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων.
Με επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες.
Με προστασία της αγροτικής γης.
Η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής από όλα τα κόμματα συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες”.
Τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newmoney οι δανειολήπτες και δη, όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων, έχουν τις εξής επιλογές:
1) Να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους, χρησιμοποιώντας είτε τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων είτε τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, μέσω του επίμαχου εργαλείου έχουν κάνει ρυθμίσεις περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες, με οφειλές, ύψους 1,08 δισ. ευρώ, προς το Δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς, ενώ το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%, με αυξητική τάση. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται αλλαγές, οι βασικότερες εκ των οποίων είναι αφενός, η μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων του Δημοσίου από 5% σε 3%, με, ταυτόχρονη, κατάργηση και του πέναλτι προεξόφλησης και αφετέρου, η υποχρεωτικότητα, τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους οφειλέτες, της αιτιολόγησης γιατί δεν κάνουν αποδεκτή την πρόταση ρύθμισης που παράγει αυτόματα ο μηχανισμός μέσω αλγορίθμου, με τη δικαιολογία της απόρριψης να αναρτάται δημόσια μέσα στην πλατφόρμα.
2) Να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των 15 μηνών που είναι σε ισχύ το επίμαχο πρόγραμμα – μέχρι δηλαδή να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Φορέας. Όπως επισημαίνεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας το περιθώριο υποβολής της αίτησης είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή. Βάσει του προγράμματος οι δανειολήπτες δικαιούνται:
- Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας, από 70 ευρώ έως 210 ευρώ μηνιαίως.
- Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).
3) Να λάβουν τη 2η Ευκαιρία, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, διεκδικώντας την επανάκτηση της κυριότητας του ακινήτου από τον Φορέα, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους. Εφόσον ένας ευάλωτος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, τότε έχει τη δυνατότητα να προβεί στη διαδικασία της απαλλαγής οφειλών, ήτοι να διαγράψει όλες τις οφειλές του, με, ταυτόχρονη, ρευστοποίηση (δηλαδή, απώλεια) της ιδιοκτησίας της περιουσίας του, έτσι ώστε να λάβει τη 2η Ευκαιρία. Ακολούθως, ένας ιδιωτικός Φορέας αγοράζει την πρώτη κατοικία του και του την επαναμισθώνει (δηλαδή, ενοικιάζει) για 12 έτη, με τον οφειλέτη να διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς της στο μέλλον, εφόσον ανακάμψει οικονομικά. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που φέρεται να έλαβαν οι πέντε ενδιαφερόμενοι (Bain, Cristofferson, Fortress, KAICAN και LCM Capital) για την απόκτηση του Φορέα, αυτός θα μπορούσε να καλύψει περί τους 136.000 ευάλωτους δανειολήπτες, με «κόκκινες» οφειλές που ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ.
Πηγή; topontiki.gr