1968, Αντίπασχο

Η φωτογραφία απεικονίζει ομήγυρη, τα μέλη της οποίας είναι σύμφωνα με την αρίθμηση τα εξής: 1. Αρχιμανδρίτης Παπάνθιμος -ποιμένας του Παραλίου Άστρους και ηγούμενος της μονής Παλιοπαναγιάς-, 2. Αλεξάνδρα Χασαπογιάννη, 3. Κωνσταντίνος Καρκάς, 4. Μαίρη Βασ. Δουζένη, 5. Ελένη Κλεοβ. Δουζένη, 6. Στέργιος Κρασόπουλος -πρόεδρος τότε της κοινότητας Παραλίου Άστρους-, 7.  Παναγιώτης Τάγαρης -υπομοίραρχος, διοικητής τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Παραλίου Άστρους-.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Είναι τραβηγμένη στη κεντρική πλατεία, στο ύψος του καφέ «Αρμονία».
  2. Είναι χρονολογημένη το Πάσχα του 1968.
  3. Μόλις είχε τελειώσει το Αντίπασχο, το οποίο γίνονταν το μεσημέρι του Πάσχα στη κεντρική πλατεία του Παραλίου Άστρους πάνω σε εξέδρα -πίσω από τους εικονιζόμενους στολισμένη με φοίνικες-, όπως ο αγιασμός τα Θεοφάνεια.
  4. Ο Παπάνθιμος μοιράζε σακουλάκια στο κόσμο -που του δίνουν οι κυρίες δίπλα του- τα οποία περιείχαν: α) κόκκινο αυγό, β) πασχαλινό κουλούρι και γ) μπιλιέτο που έγραφε «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ».
  5. Το έθιμο του Αντίπασχου στη κεντρική πλατεία ήταν ιδέα του Παπάνθιμου, για το οποίο συνέρρεε πλήθος κόσμου, σήμερα έχει καταργηθεί!!
  6. Ο Παπάνθιμος, εκτός από τα ιερατικά του καθήκοντα, λειτουργούσε και σαν τουριστικός μάνατζερ, τα έθιμα που δημιούργησε τραβούσαν τον κόσμο σαν μαγνήτης, ήταν με λίγα λόγια πρωτοπόρος του Θρησκευτικού Τουρισμού, ο τόπος μας του οφείλει πολλά.

Πατήστε εδώ για να δείτε τη μεγέθυνση της φωτογραφίας.