Κορωνοϊός: Συναγερμός τέλος – Δεν είμαστε πλέον σε έκτακτη ανάγκη λέει ο ΠΟΥ

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο κορωνοϊός δεν αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια υγεία.

«Με μεγάλη ελπίδα κηρύσσω την λήξη της COVID-19 ως μιας παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία».

Η άρση του μέτρου είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος στην καταπολέμηση του ιού, αλλά ο ΠΟΥ έχει πει ότι η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ είπαν ότι το τέλος της πανδημίας «είναι ορατό», δημοσιεύοντας ενημερωτικά δελτία οδηγιών που πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις σχετικά με τον έλεγχο των λοιμώξεων, τις δοκιμές, τον εμβολιασμό και την παραπληροφόρηση.

Η COVID-19 κηρύχθηκε πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020, προκαλώντας lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Από τότε έχουν σημειωθεί περισσότεροι από έξι εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με την COVID σε όλο τον κόσμο.

Όταν ο ΠΟΥ κήρυξε το COVID-19 ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2020, είχε επισημάνει ότι ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας που περιέγραψε ως «κακώς προετοιμασμένες».

Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις χώρες που υπέστησαν τους χειρότερους αριθμούς θανάτων από την COVID-19 είχαν προηγουμένως κριθεί ως οι καλύτερα προετοιμασμένες για μια πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν στην Αφρική αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του παγκόσμιου συνόλου.

Στέλλα Κυριακίδου: Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε

«Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε» σημείωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορωνοϊός τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη υγειονομική ανάγκη.

Ειδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε στην ανάρτησή της στο τουίτερ: «Tο απόγευμα o ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η COVID-19 τελείωσε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Έπειτα από 38 μήνες μπορούμε να προχωρήσουμε. Αλλά η COVID-19 δεν έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία. Συνεχίζουμε με την επιτήρηση, τον εμβολιασμό των ευάλωτων και την αυξημένη ετοιμότητα για το μέλλον».

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *