Ναυάγιο στο Ισραήλ με κορινθιακά κιονόκρανα

Μαρμάρινα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, καθώς και ένα επιστύλιο μήκους περίπου 6 μέτρων, που πιθανόν να προορίζονταν για την κατασκευή ενός δημόσιου κτιρίου, όπως κάποιου ναού ή θεάτρου, κρύβονταν σε ένα ναυάγιο που βρισκόταν βυθισμένο για 1.800 χρόνια στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου και το οποίο εντόπισε πρόσφατα η ισραηλινή υπηρεσία αρχαιοτήτων, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel. Ειδοποιημένοι από έναν δύτη, οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας πραγματοποίησαν προκαταρκτικές έρευνες στα απομεινάρια ενός εμπορικού πλοίου που είχε βυθιστεί στα ανοιχτά της κοινότητας Μπεΐτ Γιανάι, βόρεια της πόλης Νετάνια, ενώ μετέφερε φορτίο βάρους 200 τόνων.

Το φορτίο προερχόταν είτε από το Αιγαίο είτε από τη Μαύρη Θάλασσα και προοριζόταν για τη Γάζα ή την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. «Γνωρίζαμε την ύπαρξη του ναυαγίου και του φορτίου του εδώ και καιρό», έγραψε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας ενάλιων αρχαιοτήτων, Κόμπι Σάρβιτ. «Αλλά δεν γνωρίζαμε την ακριβή τοποθεσία του, καθώς είχε καλυφθεί με άμμο. Πιθανώς αποκαλύφθηκε έπειτα από τις πρόσφατες καταιγίδες στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Σάρβιτ, τα ευρήματα είναι χαρακτηριστικά των μεγαλοπρεπών, δημόσιων κτιρίων της εποχής και η μερική λάξευσή τους δείχνει ότι η τελική επεξεργασία των αρχιτεκτονικών μελών δεν γινόταν στον τόπο προέλευσής τους, αλλά ολοκληρωνόταν κοντά στο σημείο κατασκευής των κτιρίων.

Νικόλας Ζώης

Πηγή: Kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *