Χρειάζεται έλεγχος του βαθμού έκθεσης των παιδιών στο Διαδίκτυο

Τα μικρά (ή και μεγαλύτερα) παιδιά όταν βρίσκονται κλεισμένα στο σπίτι είναι λογικό να εντυπωσιάζονται με τα παιχνίδια και τις πληροφορίες που προσφέρει το Διαδίκτυο, αλλά και να… χάνονται με τις ώρες παίζοντας στον υπολογιστή.

Οι γονείς όμως χρειάζεται να ελέγχουν τον βαθμό έκθεσης των παιδιών στο Διαδίκτυο και να τους μιλήσουν για τις παγίδες και τους κινδύνους. Ίσως κάποιοι να παρατηρήσατε ότι “τρέχει” στα κοινωνικά δίκτυα μια καμπάνια της Γραμμής Βοήθειας Help-line 210 6007686, όπου ειδικοί απαντούν σε ερωτήματα και προβληματισμούς και παρέχουν συμβουλευτική σχετικά με την πολύωρη ενασχόληση των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα και τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Η γραμμή απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κλπ.).

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τα στελέχη της Help-line είναι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο και μπορούν να παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη για τα παρακάτω θέματα:

  • Πολύωρη ενασχόληση και εθιστικές συμπεριφορές στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα.
  • Ακατάλληλη επαφή ή/και πολύωρη ενασχόληση με την διαδικτυακή πορνογραφία.
  • Θέματα διαδικτυακού ρατσισμού και ξενοφοβίας καθώς και διαδικτυακού εκφοβισμού τα οποία αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία από τους ειδικούς συνεργάτες της γραμμής.
  • Η παιδεραστία, η διαδικτυακή αποπλάνηση (Grooming) και η παιδική σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
  • Ψεύτικα προφίλ, ψευδή νέα (fake news), ακατάλληλο και επιβλαβές περιεχόμενο (όπως διαδικτυακή βία κλπ.) και διαδικτυακές άπατες είναι θέματα που η γραμμή βοήθειας έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί και να υποστηρίξει.
  • Στα θέματα αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμών που σχετίζονται με το διαδίκτυο οι ειδικοί συνεργάτες της γραμμής μπορούν να δώσουν χρήσιμες συμβουλές και να παραπέμψουν στις αντίστοιχες δομές όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
  • Θέματα σχετικά με την ανάπτυξη σχέσεων μέσω διαδικτύου, την αγάπη και την σεξουαλικότητα των νέων και των εφήβων απαντώνται με σεβασμό και διακριτικότητα.
  • Ακόμα, η Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μπορεί να δώσει απαντήσεις σε βασικά τεχνικά ζητήματα και ερωτήματα σχετικά με τον ψηφιακό εγγραματισμό παιδιών και ενηλίκων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός της τηλεφωνικής γραμμής 210 6007686 υποστήριξη παρέχεται επίσης με επικοινωνία μέσω email: info@help-line.gr, καθώς και μέσω live chat, Δευτέρα έως Παρασκευή 2-5 μ.μ., στο help-line.gr

Οι κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και οι αναφορές τόσο στην υπηρεσία chat συμβουλευτικής όσο και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι απόρρητες, ανώνυμες και εμπιστευτικές.

* Η Γραμμή Help-line αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με τη Δράση Ενημέρωσης SaferInternet4Kids.gr και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για το Παράνομο Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο SafeLine.gr.

Της Νικολέττας Κολυβάρη

Πηγή: eleftheriaonline,gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *