Τι κάνουμε σε περίπτωση που μας δαγκώσει φίδι – Οι πρώτες κινήσεις

Συναγερμό έχει προκαλέσει η υπόθεση που αφορά 39χρονη εθελόντρια – ερπετολόγο που  δέχτηκε δάγκωμα από οχιά όταν πήγε σε σχολείο της Θεσσαλονίκης για να την απομακρύνει. Η ερπετολόγος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό ο βιολόγος- ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης μιλώντας στην ΕΡΤ δίνει χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει φίδι.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πώς πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι αφού το τσίμπημα δεν είναι θανατηφόρο.

Εάν μας δαγκώσει ένα φίδι δεν κάνουμε τίποτα από αυτά που έχουμε ακούσει, για παράδειγμα δεν προσπαθούμε να σκίσουμε το δέρμα και να ρουφήξουμε το δηλητήριο από την πληγή και να το φτύσουμε.

Σπεύδουμε απευθείας στο νοσοκομείο όπου θα μας χορηγηθεί το αντίδοτο. Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε.

Αφαιρούμε το όποιο αντικείμενο ή ύφασμα μπορεί να σφίγγει το σημείο όπου έχει γίνει το τσίμπημα.

Κρατάμε επίσης την περιοχή όσο πιο ακίνητη γίνεται καθώς με την ακινησία του δαγκωμένου μέλους καθυστερούμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Δεν δένουμε το δαγκωμένο μέλος.

Δεν πρέπει να εμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος γιατί κινδυνεύουμε να δημιουργηθούν θρόμβοι ή ακόμη και νέκρωση του άκρου.

Η εξάπλωση του δηλητηρίου γίνεται κυρίως μέσω της λέμφου επομένως η σφιχτή επίδεση που θα σταματούσε την κυκλοφορία του αίματος είναι ανώφελη.

Ποια ερπετά φέρουν δηλητήριο

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ζουν περίπου 70 είδη ερπετών. Από αυτά μόνο τα 7 φέρουν δηλητήριο και όλα τους είναι είδη φιδιών.

Τα πέντε εξ αυτών ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνιδών (οχιές) και είναι σωληνόγλυφα με σχετικά ισχυρό δηλητήριο.

Τα υπόλοιπα ανήκουν στην οικογένεια των Κολουβρίδων και είναι οπισθόφλυφα με ασθενές δηλητήριο, ακίνδυνα δηλαδή για τον άνθρωπο

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *