Το 2023 είναι η 50ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 έχει οικοδεσπότη την Ακτή Ελεφαντοστού σε συνεργασία με την Ολλανδία. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η ημέρα έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες πλατφόρμες για την περιβαλλοντική προσέγγιση. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν μαζί με κυβερνήσεις, εταιρείες, πόλεις και κοινοτικούς οργανισμούς.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η Μάχη για τη μείωση της μόλυνσης από τα Πλαστικά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του 2023 είναι μια υπενθύμιση ότι οι ενέργειες των ανθρώπων για την πλαστική ρύπανση έχουν σημασία. Τα βήματα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης είναι η συνέπεια αυτής της δράσης.
Είναι καιρός να επιταχυνθεί αυτή η δράση και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία. Είναι καιρός να BeatPlasticPollution.
Στο πλαίσιο της #BeatPlasticPollution, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 παρέχει την ευκαιρία να αυξηθεί η πίεση προς τις κυβερνήσεις, τις πόλεις και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν και να εφαρμόσουν λύσεις για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.
Το να μιλάμε ανοιχτά και να πιέζουμε για αλλαγή έχει πυροδοτήσει δραστικές πολιτικές όπως την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, καινοτομίες και εναλλακτικές λύσεις αντί των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, κινητοποίηση χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και οδήγησε στην ώθηση για μια παγκόσμια συμφωνία για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.
Η πλαστική ρύπανση είναι μια καταστροφική, δαπανηρή αλλά αποφεύξιμη παγκόσμια απειλή που επηρεάζει κάθε χώρα και κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η μάστιγα, οι λύσεις για την πλαστική ρύπανση πρέπει να είναι διαθέσιμες, προσιτές και ελκυστικές σε ανθρώπους και οργανισμούς ως προεπιλεγμένη επιλογή.
Λύσεις για την πλαστική ρύπανση μπορούν να εφαρμοστούν σε κλίμακα μόνο από μεγαλύτερες οντότητες: κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμούς για να αναδημιουργήσουν τον τρόπο παραγωγής και χρήσης του πλαστικού.
Αποστολή της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι να αφυπνίσει υπενθυμίζοντας τις επιπτώσεις της μάστιγας των πλαστικών για το περιβάλλον, το οικοσύστημα και τον άνθρωπο και να υποδείξει λύσεις που μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα.
Η αλλαγή στάσης τόσο με πολιτικές όσο και με τη συνεισφορά όλων μας αποτελεί μονόδρομο.
Το ιστορικό
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Το 1972 θεωρείται το σημείο καμπής για την δημιουργία της διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής. Από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου του έτους αυτού πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το πρώτο μεγάλο συνέδριο για περιβαλλοντικά θέματα. Μέχρι τότε τα περιβαλλοντικά ζητήματα θεωρούνταν προβλήματα τοπικά ή περιφερειακά και εντοπίζονταν κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, δηλαδή τις περιοχές του κόσμου με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη. Άλλωστε το περιβάλλον δεν ήταν στις προτεραιότητες του ΟΗΕ, όταν ιδρύθηκε το 1945, αμέσως μετά την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η Διάσκεψη για το Ανθρώπινο Περιβάλλον ή Διάσκεψη της Στοκχόλμης, όπως έμεινε στην ιστορία, είχε ως στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος από την διεθνή κοινότητα για την διατήρηση και την ενίσχυση του ανθρώπινου περιβάλλοντος.
Στα τέλη του 1972 και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέδωσε ψήφισμα [A/RES/2994(XXVII)] που όριζε την 5η Ιουνίου (πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης της Στοκχόλμης) ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και παρότρυνε τις «κυβερνήσεις και τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών να αναλαμβάνουν κάθε χρόνο την ίδια ημέρα παγκόσμιες δραστηριότητες για τη διατήρηση και την ενίσχυση του περιβάλλοντος, με σκοπό την εμβάθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την επιδίωξη της αποφασιστικότητας, όπως αυτή εκφράστηκε στη Διάσκεψη της Στοκχόλμης».
Επίσης την ίδια ημέρα, σύνεδροι ενέκριναν ένα άλλο ψήφισμα [A /RES/2997 (XXVII)] που οδήγησε στη δημιουργία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), του εξειδικευμένου οργανισμού του ΟΗΕ για περιβαλλοντικά θέματα με έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας.
βοήθησε το UNEP να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινή γνώμη, να αναδείξει θέματα, όπως η εξάντληση της στιβάδας του όζοντος, οι τοξικές χημικές ουσίες, η απερήμωση και η υπερθέρμανση του πλανήτη και να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πλατφόρμα για την ανάληψη δράσης σε επείγοντα περιβαλλοντικά θέματα. Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν με την πάροδο των ετών στις δράσεις για το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, καθώς και στην εθνική και διεθνή περιβαλλοντική πολιτική.
Με επικεφαλής το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1973, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για περιβαλλοντική δημόσια προβολή και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη στη ζώνη κινδύνου για το κλίμα και έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις όπως η ακραία ζέστη, οι πλημμύρες και η ξηρασία. Υπάρχει μια πιθανότητα 50-50 ότι οι ετήσιες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα παραβιάσουν το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού των 1,5 βαθμών Κελσίου τα επόμενα πέντε χρόνια. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο μπορεί να εκτοπιστούν από την κλιματική διαταραχή μέχρι το 2050.
Πριν από πενήντα χρόνια, οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τον πλανήτη. Αλλά απέχουμε πολύ από το να πετύχουμε. Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τις καμπάνες συναγερμού που χτυπούν πιο δυνατά κάθε μέρα.
Η πρόσφατη συνάντηση για το περιβάλλον της Στοκχόλμης+50 επανέλαβε ότι και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης βασίζονται σε έναν υγιή πλανήτη. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την καταστροφή που προκλήθηκε από τις τριπλές κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας.
Οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να δώσουν προτεραιότητα στη δράση για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω πολιτικών που προωθούν τη βιώσιμη πρόοδο. Για τον σκοπό αυτό, πρότεινα πέντε συγκεκριμένες συστάσεις για τη δραματική επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παντού, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης ανανεώσιμων τεχνολογιών και πρώτων υλών σε όλους, της μείωσης της γραφειοκρατίας, της μετατόπισης των επιδοτήσεων και του τριπλασιασμού των επενδύσεων.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων για χάρη της ανθρωπότητας και της δικής τους κατώτατης γραμμής. Ένας υγιής πλανήτης είναι η ραχοκοκαλιά σχεδόν κάθε βιομηχανίας στη Γη.
Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται να ηγηθούν αυτών των συνεργατικών παγκόσμιων προσπαθειών, διότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να συνεργαστούμε με τη φύση, όχι εναντίον της. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης μας όχι μόνο επιβιώνει, αλλά ευδοκιμεί, επειδή έχουμε μόνο μία Γη.
Πηγή: neolaia.gr