Χιλιάδες ακίνητα έχουν ήδη τεθεί και πρόκειται να τεθούν και στο εγγύς μέλλον εκτός αγοράς, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα να μεταπωληθούν, καθώς για την αρχική τους πώληση είχε χορηγηθεί ψευδής βεβαίωση μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσίας. Αυτό υποστηρίζει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας.
Πρόκειται για ακίνητα τα οποία μεταβιβάστηκαν από το 2011 και μετά και τα οποία σήμερα βρίσκονται εκ νέου στην αγορά προς πώληση. Ωστόσο, εξαιτίας ακριβώς της ύπαρξης αυθαιρεσιών (παρά τις περί του αντιθέτου βεβαιώσεις των μηχανικών), τα σχετικά συμβόλαια είναι άκυρα και θα πρέπει να επαναληφθούν εκ νέου, με την εν τω μεταξύ τακτοποίηση και των σχετικών πολεοδομικών παραβάσεων. Σημειωτέον ότι η ακυρότητα των συμβολαίων αφορά σοβαρές περιπτώσεις, όπως π.χ. αλλαγή χρήσης, υπερβάσεις επιφανείας και κάλυψης και όχι π.χ. οριακές αποκλίσεις τετραγωνικών μέτρων.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από το 2011 μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου 2023 έχουν υποβληθεί 2.106.181 δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτου και 3.069.165 βεβαιώσεις μηχανικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι συμβολαιογράφοι, «ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις βεβαιώσεις είναι ανακριβής. Ο ακριβής αριθμός είναι σε γνώση του ΤΕΕ λόγω της σχετικής πλατφόρμας που το ίδιο τηρεί. Οι ανακριβείς αυτές δηλώσεις αφορούν έναν εξίσου μεγάλο αριθμό μεταβιβαστικών συμβολαιογραφικών πράξεων, από τις δεκάδες χιλιάδες που έχουν γίνει από το 2011 μέχρι σήμερα. Αυτό έχει άμεση, προβλεπόμενη εκ του νόμου, συνέπεια την ακυρότητα των πράξεων αυτών και δημιουργεί την ανάγκη επανάληψης όλων αυτών των μεταβιβάσεων, προκειμένου να προσαρτηθούν σε αυτές ορθές υπαγωγές και βεβαιώσεις των μηχανικών».
Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα, ιδίως αν έχει καταβληθεί τίμημα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αρχικοί πωλητές είναι «άφαντοι», έχουν αποβιώσει ή αδυνατούν να προσκομίσουν τα αναγκαία έγγραφα προκειμένου να επαναληφθεί η συμβολαιογραφική πράξη, όπως π.χ. η φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.
Απαντώντας για το ζήτημα αυτό το ΤΕΕ, μέσω του προέδρου του Γιώργου Στασινού, έσπευσε να υποβαθμίσει την έκταση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι τέτοιες περιπτώσεις (που δηλαδή τα συμβόλαια να καθίστανται άκυρα) είναι μόνο μερικές εκατοντάδες και σε καμία περίπτωση δεν αφορά 17.000 ακίνητα, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο κ. Ρούσκας. Οπως φαίνεται, πάντως, γεννάται ζήτημα, καθώς ο όγκος των δηλώσεων είναι τέτοιος, που δεν αποκλείεται τα πραγματικά νούμερα να είναι σημαντικά και θα αρχίσουν να εμφανίζονται, καθώς τα ακίνητα αυτά θα διοχετεύονται σταδιακά στην αγορά. Σημειωτέον ότι οι 2,1 εκατ. δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτου αντιστοιχούν σε περίπου το 50% του συνολικού κτιριακού αποθέματος της χώρας. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει την έκταση της μη τήρησης των όρων δόμησης από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά ακινήτων (κατασκευαστές, μηχανικοί και ιδιώτες ιδιοκτήτες) τις προηγούμενες δεκαετίες.
Νίκος Ρουσάνογλου
Πηγή: Kathimerini.gr