«Ακραίος τουρισμός» με κίνδυνο τον θάνατο

(Φωτ. OceanGate Expeditions/ Handout via REUTERS)

O τραγικός θάνατος των πέντε «τουριστών» που θέλησαν να επισκεφτούν με βαθυσκάφος το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό, φέρνει στην επιφάνεια τον λεγόμενο «ακραίο τουρισμό» ή τον τουρισμό της περιπέτειας. Οι επιβάτες του βαθυσκάφους κατέβαλαν 250.000 δολάρια ο καθένας για να ταξιδέψουν σε βάθος σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων για δουν το θρυλικό ναυάγιο.

Κυνηγοί της περιπέτειας σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν πολλά χρήματα για να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένα -και συχνά επικίνδυνα- μέρη της Γης. Η νέα τεχνολογία-όπως τα προηγμένα διαστημόπλοια και τα υποβρύχια που μπορούν να εξερευνήσουν τα βάθη του ωκεανού- δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ταξίδια σε ακραίες συνθήκες.

Η εταιρεία Space Perspective, με έδρα τη Φλόριντα, άρχισε πρόσφατα να δέχεται κρατήσεις θέσεων για το «Spaceship Neptune», μια κάψουλα υπό πίεση με αερόστατο, σχεδιασμένη να μεταφέρει οκτώ επιβάτες και έναν πιλότο σε υψόμετρο 30.000 μέτρων. Η τιμή: 125.000 δολάρια ανά θέση.

Οι επιβάτες του Spaceship Neptune θα περάσουν περίπου έξι ώρες στην κάψουλα φτάνοντας στα όρια της γήινης ατμόσφαιρας.

Εκατό χιλιάδες δολάρια για τον Νότιο Πόλο

Ένα ταξίδι στον Νότιο Πόλο κοστίζει λίγο λιγότερο από 100.000 δολάρια, γράφει η Wall Street Journal. «Υπάρχουν πολύ λίγα μέρη στον πλανήτη που οι άνθρωποι δεν έχουν πάει ποτέ και η ζήτηση για ένα μοναδικό ταξίδι αυξάνει την τιμή και την αξία του», λέει ο Τζέιμς Πέτρικ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Texas A&M που μελετά τον τουρισμό και την αναψυχή.«Πάντα υπήρχαν άνθρωποι που ήταν πρόθυμοι  να αναλάβουν ρίσκα για επικίνδυνα ταξίδια» λέει ο Πέτρικ. «Απλώς τώρα, έχουν περισσότερα πράγματα να κάνουν.

Το Νεπάλ εξέδωσε μάλιστα αριθμό ρεκόρ αδειών για την κορυφή του Έβερεστ κατά την πιο πρόσφατη αναρριχητική σεζόν, σημειώνει η Wall Street Journal . Για να τολμήσει κάποιος να κατακτήσει το Εβερεστ, δεν χρειάζεται μόνο άριστη φυσική κατάσταση, αλλά  και δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Οι επίδοξοι κατακτητές της κορυφής του κόσμου, υφίστανται απίστευτες κακουχίες, ξοδεύουν εβδομάδες ολόκληρες, εφοδιάζονται με ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν αρκετό καιρό μέχρι ο καιρός να είναι κατάλληλος για το εγχείρημά τους.

Ένα τρισ. δολάρια

«Η παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού περιπέτειας αναμένεται να εκτιναχθεί από τα  322 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν να μεταφέρουν τουρίστες σε συναρπαστικούς προορισμούς, σύμφωνα με την Grand View Research..

Ο τουρισμός περιπέτειας περιλαμβάνει εγχώρια και διεθνή ταξίδια που συνεπάγονται διάφορες περιπετειώδεις δραστηριότητες όπως ράφτινγκ σε ορμητικά ποτάμια, σπηλαιολογία και καταδύσεις σε μεγάλα βάθη.

Bασικοί παράγοντες του κλάδου συνεργάζονται με εταιρείες μάρκετινγκ για να προσελκύσουν πελάτες με υψηλά εισοδήματα  μέσω του διαδικτυακού μάρκετινγκ, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης για τουρισμό περιπέτειας σε όλο τον κόσμο. Κυβερνητικοί οργανισμοί σε πολλά έθνη ενθαρρύνουν επίσης τον τουρισμό περιπέτειας, καθώς δημιουργεί  θέσεις  εργασίας και έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της κοινότητας.

Οι περισσότερες «περιπετειώδεις τουριστικές δραστηριότητες» ανήκουν βέβαια στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου και έτσι έχουν γίνει δημοφιλείς ανάμεσα στους λάτρεις της περιπέτειας.  Το τμήμα της «σκληρής περιπέτειας»  αντιπροσωπεύει πάντως σημαντικό μερίδιο εσόδων άνω του 20% το 2021 λόγω της σταδιακής αύξησης του αριθμού των ταξιδιωτών, που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και είναι ανοιχτοί στην περιπέτεια. Οι  τουρίστες της σκληρής περιπέτειας έχουν σημειώσει μάλιστα ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, οι Ευρωπαίοι κυνηγοί της επικίνδυνης περιπέτειας είναι συνήθως  αρκετά μορφωμένοι, έχουν πλεονάζον εισόδημα και είναι συχνά νέοι, ειδικά όταν συμμετέχουν σε σκληρές δραστηριότητες».

Μιχάλης Ψύλος

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *