Ο Ναός της Ευαγγελίστριας στο Παράλιο Άστρος

Στη κορυφή του λόφου Νησί του Παραλίου Άστρους  και ακριβώς δίπλα από το Kάστρο βρίσκεται η εκκλησία της  Ευαγγελίστριας (Ευαγγελισμού της Θεοτόκου), που εορτάζει στις 25 Μαρτίου.

Πρόκειται για τη παλαιότερη σωζόμενη εκκλησία του Παραλίου Άστρους, είναι κτισμένη  πάνω σε προγενέστερο ναό του 12ου Μχ αιώνα, όπως μαρτυρά τμήμα μαρμάρινου επιστυλίου από το τέμπλο του που βρέθηκε εντοιχισμένο στον μαντρότοιχσ το 2008.

Επί τουρκοκρατίας υπήρχε μικρός ναός της Θεοτόκου Μεταβυζαντινών Χρόνων. Το 1825 οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι μαζί με την ανοικοδόμηση του σημερινού Κάστρου, ανακαίνισαν και επεξέτειναν και τον μικρό ναό.

Η εκκλησία είναι ρυθμού Βασιλικής και όταν έγινε κάποια επισκευή τη δεκαετία του 70 και χρειάστηκε να μετακινηθεί η Άγια Τράπεζα βρέθηκε  στη βάση της έγγραφο δυσανάγνωστο (λόγω της συνεχόμενης γραφής), που είναι επιστολή του αρχιμανδρίτη καί Έξαρχου Ύδρας προς τον Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο ή Άκουρο. Ο  τίτλος της επιστολής έχει ως εξής: «…Τω γενναιοτάτω Στρατηγώ Κυρίω Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο –άστρος-…». Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη την επιστολή.

Στον αυλόγυρο της εκκλησίας λειτούργησε και το κοιμητήριο του τόπου κατά τους πρώτους επαναστατικούς χρόνους (1821).

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας είναι λιτή, απέριττη και έχει μαγευτική θέα στον Αργολικό κόλπο, που ο επισκέπτης αξίζει να την επισκεφθεί. 

Πατήστε  εδώ για να δείτε το φωτογραφικό υλικό.

Πηγή: από το βιβλίο «Παράλιον Άστρος. Αρχαιότητες, Ιστορία, Νεότεροι χρόνοι», του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Παναγιώτη Β. Φάκλαρη