Η Ιταλία δεν θέλει άλλους τουρίστες – Φόροι, απαγορεύσεις και έλεγχοι για να προστατευτούν οι πόλεις από τον μαζικό τουρισμό!

Την ώρα που η Ελλάδα αγωνίζεται να πιάσει τα ποσοστά του 2019 στον τουρισμό… οι Ιταλοί αγωνίζονται ενάντια στον μαζικό τουρισμό, καθώς πολλές πόλεις και περιφέρειες της Ιταλίας προσπαθούν να ρυθμίσουν την εισροή παραθεριστών μέσω απαγορεύσεων, ελέγχων και τελών.

Τα σερί ρεκόρ επισκεπτών εδώ και χρόνια έχουν κουράσει τους δήμους, οι οποίοι πλέον θέλουν να περιορίσουν τον αριθμό των παραθεριστών, ιδίως εκείνων που δεν διανυκτερεύουν.

Για παράδειγμα, ο επίσημος αριθμός των τουριστών στη Βενετία το 2019 ήταν 5,5 εκατομμύρια, όμως, συνυπολογίζοντας και τους ημερήσιους επισκέπτες, ο συνολικός αριθμός εκτοξεύεται.

Για τον λόγο αυτόν, πρόσφατα είχε εξαγγελθεί η θέσπιση ενός «τέλους εισόδου» για τους εν λόγω παραθεριστές, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε για το επόμενο έτος.

Αρχικά, θα υπάρχει ένα δοκιμαστικό στάδιο 20 ημερών, όταν ο συνωστισμός στην πόλη θα
είναι ιδιαίτερα υψηλός. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της διοίκησης της πόλης, «το θέμα είναι πολύ περίπλοκο» και, καθώς η Βενετία είναι η πρώτη πόλη στην Ιταλία που εφαρμόζει αυτό το μέτρο, «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλα θα γίνουν σωστά».

Πάντως, εδώ και χρόνια η Βενετία αγωνίζεται ενάντια στον υπερβολικό μαζικό τουρισμό, θεσπίζοντας αυστηρούς κανόνες για τους επισκέπτες και βαριά πρόστιμα ως ποινές. Έτσι, απαγορεύεται κάποιος να κολυμπάει στα κανάλια, να κάθεται ή να ξαπλώνει στα πεζοδρόμια, τα σιντριβάνια, τις σκάλες και τις γέφυρες.

Όμως κι άλλες περιοχές στην Ιταλία λαμβάνουν μέτρα για να κρατήσουν υπό έλεγχο τους παραθεριστές. Στο Μπαουνέι της Σαρδηνίας η πρόσβαση σε ορισμένες από τις πιο περιζήτητες
παραλίες ρυθμίζεται αυστηρά αυτό το καλοκαίρι: Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων ανά ημέρα, οι οποίες χρεώνονται και πρέπει να κρατηθούν εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς Demoskopika, η Ιταλία θα σημειώσει φέτος νέο ρεκόρ τουριστών. Ο αριθμός των επισκεπτών θα ανέλθει σε πάνω από 68 εκατομμύρια – σχεδόν
τρία εκατομμύρια περισσότεροι τουρίστες από ό,τι το 2019. Λόγω των πολλών επισκεπτών προκαλείται επιπλέον κυκλοφοριακή συμφόρηση. Γι’ αυτό και οι παραθεριστές απαγορεύεται πλέον να φέρνουν τα δικά τους οχήματα σε ορισμένα νησιά.

«Είναι το μόνο μέτρο που λειτουργεί» αναφέρει ο Ραϊμόντο Αμπροσίνο, δήμαρχος του νησιού Πρότσιντα στον κόλπο της Νάπολης, όπου επίσης ισχύει το εν λόγω μέτρο. Περιορισμένη είναι η πρόσβαση και στη Λίμνη Μπράιες στη βόρεια ιταλική επαρχία του Νοτίου Τιρόλου. Προκειμένου να επισκεφθεί κανείς τη λίμνη, θα πρέπει να έχει κρατήσει εισιτήριο ηλεκτρονικά, να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πάει με το ποδήλατο ή με τα πόδια.

Με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των επισκεπτών μπορεί να περιοριστεί σε ένα ανεκτό επίπεδο. Ακόμη,
στο νότιο Τιρόλο περιορίζεται και ο αριθμός των δωματίων, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο αριθμός των επισκεπτών.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *