Αυστρία: Το χωριό 700 κατοίκων που βάζει φρένο σε 10.000 τουρίστες την ημέρα

Το Χάλστατ είναι ένα αυστριακό χωριό με 700 κατοίκους, αλλά στην τουριστική σαιζόν φτάνει να υποδέχεται μέχρι 10.000 ξένους επισκέπτες την μέρα.

Θεωρητικά οι 700 κάτοικοι θα έπρεπε να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Κι όμως δεν συμβαίνει αυτό, αλλά διαμαρτύρονται για τον μαζικό τουρισμό και τις συνέπειες του.

Οι κάτοικοι του Χάλστατ ζητούν να επιβληθούν περιορισμοί στον αριθμό των τουριστών που υποδέχεται ανά ημέρα η περιοχή και να απαγορευθούν οι βόλτες στους δρόμους του χωριού με λεωφορεία μετά τις 5 το απόγευμα.

Δεν αμφιβάλει κανείς ότι η οικονομία του Χάλστατ στηρίζεται στον τουρισμό, αλλά πολλοί επισημαίνουν ότι ο μαζικός τουρισμός δεν είναι βιώσιμος.

Το Χάλστατ με τα γραφικά παλιά σπίτια στις όχθες μίας αλπικής λίμνης, μέσα σε ειδυλλιακό ορεινό περιβάλλον, έγινε τουριστικός προορισμός εδώ και λίγα χρόνια και χαρακτηρίζεται ένα από τα πιο όμορφα χωριά στην Ευρώπη.

Το 2006 χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για μια νοτιοκορεάτικη ρομαντική ταινία κι έτσι εκτοξεύτηκε η φήμη της περιοχής και στην ασιατική αγορά. Πριν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα το Χάλστατ είχε υποδεχτεί ένα εκατομμύριο τουρίστες σε ετήσια βάση.

Πολλοί θέλουν να φτάσουν μέχρι το Χάλστατ μόνο και μόνο για να βγάλουν την τέλεια selfie με φόντο την λίμνη, το γκρι καμπαναριό της εκκλησίας, ή τον επιβλητικό ορεινό όγκο των Άλπεων.

Αλλά οι ντόπιοι έχουν αγανακτήσει, ιδιαίτερα με εκείνους που επισκέπτονται το Χάλστατ για ημερήσιες εκδρομές και βγαίνουν από τα λεωφορεία μόνο για selfie. Κάποιοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μάλιστα τον τουρισμό σαν… απειλή.

Χαρακτηριστική είναι μια αντίδραση των κατοίκων του Χάλστατ, που τον Μάιο ύψωσαν ένα ξύλινο τοίχος στο σημείο όπου σπεύδουν οι ημερήσιοι επισκέπτες για μία selfie, παρεμποδίζοντας την θέα προς τις Άλπεις.

Θέλησαν έτσι να διαμαρτυρηθούν επειδή διαταράσσεται η ηρεμία της πόλης, επιβαρύνεται το περιβάλλον και μπλοκάρουν οι δρόμοι από τα τουριστικά λεωφορεία.

Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε έντονο διάλογο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ο ξύλινος φράχτης αποκαθηλώθηκε. Αλλά το μήνυμα είχε σταλεί.

Ο δήμαρχος του Χάλστατ λέει πως στόχος είναι να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο αριθμός των λεωφορείων που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στο χωριό κάθε μέρα.

Κι αυτό μπορεί να είναι η αρχή για τον δραστικό περιορισμό του μαζικού τουρισμού, που δεν προσφέρει τίποτα στο Χάλστατ, εκτός από likes στις φωτογραφίες που ανεβάζουν στους λογαριασμούς τους στα social οι επισκέπτες του χωριού.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *