Οι δημότες θα πληρώσουν ακριβά τα σκουπίδια

(Φωτ. αρχείου, κάδοι απορριμμάτων στο Παράλιο Άστρος)

Μέσα στους επόμενους μήνες οι νέες δημοτικές αρχές θα πραγματοποιήσουν σημαντικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Για το σκοπό αυτό ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στοιχίζει ακριβά. Κάνουν τους εξαπατημένους, παρότι είναι οι ίδιοι που υπέγραφαν συμβάσεις και στήριζαν τις συγκεκριμένες επιλογές. Ένα σύστημα που είναι σχεδιασμένο να μαζεύει απλώς τα σκουπίδια και να τα θάβει σε λάκκους προφανώς και δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Όταν η διαχείριση των απορριμμάτων, επί σειρά ετών, ανατίθεται σε «αυτοφωράκηδες» και όχι σε πολιτικά πρόσωπα που θα σχεδίαζαν με προοπτική την οικονομική και οικολογική βιωσιμότητα, είναι απολύτως λογικό να στοιχίζει ακριβά στους πολίτες.

Οι περισσότεροι δήμοι είναι ανέτοιμοι για την ολοκληρωμένη διαχείριση και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να καλύψουν το οικονομικό έλλειμμα που προκαλείται με αύξηση των δημοτικών τελών. Η ανυπαρξία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανετοιμότητας αλλά και του πρόχειρου τρόπου, με τον οποίο λειτούργησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχεδόν όλες οι δημοτικές αρχές της περιοχής. Βεβαίως όλοι οι δήμαρχοι επανεξελέγησαν και μάλιστα με άνεση, γιατί οι «σοφοί πολίτες» δεν γνώριζαν ότι έρχεται ο αλμυρός λογαριασμός των σκουπιδιών, τους αρκούσε η χειραψία στον εσπερινό και τη λιτανεία.
Οι δημοτικές αρχές κρύβουν διαχρονικά τα δημοτικά τέλη μέσα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ένας ακόμα αναχρονισμός του πολιτικού συστήματος που βολεύει στη διάχυση των ευθυνών. Οι δήμοι έχουν δικό τους μηχανισμό μέσω των ΔΕΥΑΚ και θα μπορούσαν να εισπράττουν τα δημοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού ύδρευσης, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε δημότης τι στοιχίζει η κάθε… χειραψία. Η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει η μεγάλη μαύρη τρύπα της αυτοδιοίκησης, γιατί ακριβώς δεν λογοδοτεί κανένας για το πόσο στοιχίζει.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας. Το όπως – όπως που επικρατούσε μέχρι τώρα θα πρέπει να δώσει τη θέση του στο σχέδιο μείωσης του όγκου των σκουπιδιών. Το ζωντάνεμα και η επέκταση της ανακύκλωσης, η κομποστοποίηση και μια σειρά από άλλες δράσεις θα πρέπει να συνδεθούν με οικονομικά κίνητρα αλλά και πρόστιμα. Η αλλαγή φιλοσοφίας και πρακτικής είναι ο δύσκολος δρόμος, που πρέπει να ακολουθήσουν οι δημοτικές αρχές για να μην επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τους δημότες. Δύσκολα πράγματα για ένα πολιτικό προσωπικό που πορεύεται με ρουσφέτια και χαιρετούρες αδιαφορώντας για πολιτικές και στόχους.

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *