Σελήνιο: Από τι προστατεύει τον οργανισμό μας

Ο μέσος άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε αρκετές δυνητικά επιβλαβείς ουσίες μέσω του περιβάλλοντος ή της διατροφής.

Τέτοιες είναι τα μέταλλα και αρκετά φάρμακα, τα οποία σε υψηλές δόσεις μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλες ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τοξικότητά τους.

Οι έρευνες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις φαρμάκων ή άλλων ουσιών μεμονωμένα, αλλά όχι τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους με άλλες ουσίες που βρίσκονται στη διατροφή ή στο περιβάλλον των ασθενών.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις επιδράσεις της έκθεσης σε «κοκτέιλ ρύπων», όπως τα ονόμασαν, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Cordoba, έκαναν μία σειρά δοκιμών σε πειραματόζωα. Μερικές από τις ουσίες που εξετάστηκαν ήταν το αρσενικό, το κάδμιο, το θείο, η δικλοφενάκη και η φλουμεκίνη.

«Στα πειράματά μας προκειμένου να εξετάσουμε τις αλληλεπιδράσεις των παραπάνω ουσιών, χρησιμοποιήσαμε ποντίκια στα οποία παρατηρήσαμε τις διακυμάνσεις στα επίπεδα των πρωτεϊνών του ήπατος. Για τον κάθε συνδυασμό ουσιών, παρακολουθήσαμε τις επιδράσεις του στον παραπάνω δείκτη για ένα διάστημα 2 εβδομάδων», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε επέτρεψε στους ερευνητές να ξεχωρίσουν τις επιδράσεις της κάθε ουσίας στα ποντίκια που είχε εκτεθεί σε ρύπους συγκριτικά με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.

Από το σύνολο των πρωτεϊνών που εξετάστηκαν, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε 275, από τις οποίες κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ποιες είναι οι μεταβολικές οδοί που επηρεάζονται από την έκθεση σε φάρμακα και ρύπους.

«Αν και οι παραπάνω ρύποι προκαλούσαν ο καθένας ξεχωριστά οξείδωση στα κύτταρα, σε συνδυασμό με άλλες ουσίες το φαινόμενο ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές βλάβες στα κύτταρα και να περιορίζεται η λειτουργία των πρωτεϊνών», εξηγούν οι συγγραφείς.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι το σελήνιο είναι μία ουσία που θα μπορούσε πιθανώς να περιορίσει τις αρνητικές επιδράσεις των παραπάνω ρύπων.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χορήγησαν σελήνιο σε ορισμένα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στο κοκτέιλ ρύπων και παρατήρησαν ότι η ουσία ήταν ικανή να αναιρέσει αρκετές από τις μοριακές βλάβες στα πειραματόζωα.

Αν και το σελήνιο έχει επίσης οξειδωτική δράση, σε χαμηλές δόσεις μπορεί να πυροδοτήσει χρήσιμες αντιδράσεις του οργανισμού, βελτιώνοντας την άμυνά του.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η ουσία θα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο στο μέλλον.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *