Συναγερμός για το ηφαίστειο «Αίτνα» – Κίνδυνος για «εντελώς απρόβλεπτες» αλλαγές

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλία, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες σχετικά με την πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου Αίτνα στη Σικελία.
Σύμφωνα με το σημερινό δελτίο της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, η Αρχή διέταξε “την αλλαγή του επιπέδου συναγερμού για το ηφαίστειο Αίτνα από ‘πράσινο’, το οποίο αντιστοιχεί σε μηδενική ή πολύ χαμηλή εκρηκτική δραστηριότητα, σε ‘κίτρινο’ – χαμηλή έως μέτρια εκρηκτική δραστηριότητα.
Όπως τονίζει το δελτίο, η αξιολόγηση βασίζεται “σε εκθέσεις φαινομένων και εκτιμήσεις επικινδυνότητας που διατίθενται από τα σχετικά Κέντρα Αρμοδιότητας” τα οποία συλλέγουν και επεξεργάζονται τα δεδομένα του ηφαιστείου.
;Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ως αποτέλεσμα της ανόδου του επιπέδου από ‘πράσινο’ σε ‘κίτρινο’ εντείνεται και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των δομών Πολιτικής Προστασίας.
“Οι πληροφορίες αυτές” τονίζει το δελτίο “επιτρέπουν στη δομή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας της Σικελίας να ειδοποιεί τις εδαφικές δομές πολιτικής προστασίας και να λαμβάνει πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ιδίως σε σχέση με τοπικά σενάρια επιπτώσεων”.
Τέλος, καταλήγει το δελτίο “οι αλλαγές στο επίπεδο συναγερμού δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνουν διαδοχικά, δεδομένου ότι είναι πάντοτε δυνατές ξαφνικές ή απότομες αλλαγές στη δραστηριότητα, ακόμη και εντελώς απρόβλεπτες”.
Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *