Γλυκό του κουταλιού κάστανο

(Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης)

Υλικά

Βάρος: 1.500 γρ.

  • 1 κιλό κάστανα μεσαίου μεγέθους (αποφεύγουμε τα μικρά, γιατί ξεφλουδίζονται δύσκολα)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 νεροπότηρα νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 μεγάλα κομμάτια από φλούδα λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ της αρεσκείας μας, π.χ. πορτοκάλι
  • 5 καρφάκια γαρίφαλο

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το γλυκό του κουταλιού κάστανο με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε χιαστί τον φλοιό των καστάνων στη βάση τους.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  3. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα ξεφλουδίζουμε σχολαστικά από την εξωτερική φλούδα αλλά και από το εσωτερικό λεπτό φλούδι τους.
  4. Προσέχουμε να μην κομματιάσουμε τα κάστανα και να μείνουν όσο το δυνατόν ολόκληρα.
  5. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
  6. Προσθέτουμε τα κάστανα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι το σιρόπι να κάνει φουσκάλες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού, το λικέρ και τα γαρίφαλα και σείουμε την κατσαρόλα.
  8. Δεν ανακατεύουμε, για να μη σπάσουν τα κάστανα.
  9. Αφήνουμε τα κάστανα μέσα στο σιρόπι για 10-12 ώρες.
  10. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε μέχρι το σιρόπι να δέσει καλά (να στάζει αργά από το κουτάλι, σχηματίζοντας ένα «δάκρυ»).
  11. Πετάμε τις φλούδες λεμονιού (όχι όμως τα γαρίφαλα) και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, μαζί με το σιρόπι.
  12. Φυλάμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.

Πηγή: gastronomos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *