(Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης)
Υλικά
Βάρος: 1.500 γρ.
- 1 κιλό κάστανα μεσαίου μεγέθους (αποφεύγουμε τα μικρά, γιατί ξεφλουδίζονται δύσκολα)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3 νεροπότηρα νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 μεγάλα κομμάτια από φλούδα λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας λικέρ της αρεσκείας μας, π.χ. πορτοκάλι
- 5 καρφάκια γαρίφαλο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το γλυκό του κουταλιού κάστανο με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε χιαστί τον φλοιό των καστάνων στη βάση τους.
- Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα ξεφλουδίζουμε σχολαστικά από την εξωτερική φλούδα αλλά και από το εσωτερικό λεπτό φλούδι τους.
- Προσέχουμε να μην κομματιάσουμε τα κάστανα και να μείνουν όσο το δυνατόν ολόκληρα.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
- Προσθέτουμε τα κάστανα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι το σιρόπι να κάνει φουσκάλες.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού, το λικέρ και τα γαρίφαλα και σείουμε την κατσαρόλα.
- Δεν ανακατεύουμε, για να μη σπάσουν τα κάστανα.
- Αφήνουμε τα κάστανα μέσα στο σιρόπι για 10-12 ώρες.
- Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε μέχρι το σιρόπι να δέσει καλά (να στάζει αργά από το κουτάλι, σχηματίζοντας ένα «δάκρυ»).
- Πετάμε τις φλούδες λεμονιού (όχι όμως τα γαρίφαλα) και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, μαζί με το σιρόπι.
- Φυλάμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.
Πηγή: gastronomos.gr