Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2023

Από τον χώρο του πολιτισμού τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο 90χρονος ζωγράφος Νίκος Στεφάνου για το σύνολο του έργου του, ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ για την πολύ ιδιαίτερη έκδοση «Ενδύματα και διηγήματα», ο ιστορικός Τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, που έχει επιμεληθεί περισσότερες από 100 εκθέσεις, αλλά και ο Κώστας Φέρρης μαζί με την Πέρσα Κουμούτση για το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών».

Για άλλη μια χρονιά, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε τα πολυάριθμα βραβεία της, στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία, σε πρόσωπα που συνεισφέρουν στις επιστήμες και στις τέχνες. Φέτος, Χρυσό Μετάλλιο δεν δόθηκε, μόνο Αργυρό Μετάλλιο στον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο Αλέξανδρο Παπαγεωργίου – Βενετά, «για την έκταση και σημασία του επιστημονικού του έργου». Από τον χώρο του πολιτισμού τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο 90χρονος ζωγράφος Νίκος Στεφάνου για το σύνολο του έργου του, ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ για την πολύ ιδιαίτερη έκδοση «Ενδύματα και διηγήματα», ο ιστορικός Τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, που έχει επιμεληθεί περισσότερες από 100 εκθέσεις, αλλά και ο Κώστας Φέρρης μαζί με την Πέρσα Κουμούτση για το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών».

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Μιχαήλ Σταθόπουλος, εκφώνησε ομιλία με θέμα «Ελλείμματα Δημοκρατίας», ενώ ο γενικός γραμματέας, Χρήστος Ζερεφός, παρουσίασε το έργο του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος για το 2023. Να σημειώσουμε ότι η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντιπρόεδρό της για το έτος 2024 και ως πρόεδρό της για το 2025 τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Μιχάλη Τιβέριο. Πρόεδρος για τη χρονιά που μας έρχεται θα είναι διακεκριμένος αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής.

Στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών τιμήθηκαν μεταξύ άλλων: Ο πολυσχιδής Νίκος Στεφάνου για την πολυετή προσφορά του στη ζωγραφική και τη σκηνογραφία, ο Γιάννης Μετζικώφ για το έργο του «Ενδύματα και διηγήματα», ο ιστορικός Τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, που έχει επιμεληθεί περισσότερες από 100 εκθέσεις από το 1987 έως σήμερα, η Μάρθα Καρπόζηλου (μετά θάνατον) για το δίτομο έργο της «Τα ελληνικά περιοδικά του 19ου αιώνα». Ακόμα, ο Βασίλειος Α. Γεώργας για το «Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη», ο Ηλίας Κολοκούρης για αδημοσίευτο έργο για τον Περικλή Γιαννόπουλο, ο Κωνσταντίνος Νικολάου, που ξεχώρισε με την πρώτη του ποιητική συλλογή «Βιογραφία ενός χεριού», οι ποιήτριες Μαρία Κούρση («Εξόδιος αέρας») και Μαρία Σφήκα («Αλογα στο στήθος»), η πιανίστα Μελίνα Τσινάβου, ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Αναπνιώτης για το βιβλίο «Αναζητώντας τη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη», ο Γεώργιος Ανδρειωμένος για την έκδοση των Απάντων του Κώστα Κουλουφάκου, καθώς και η συγγραφέας Gail Holst Warhaft που ερευνά τη μουσική, τη λογοτεχνία και τη λαογραφία της νεότερης Ελλάδας.

Τα Βραβεία Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη

  • Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου στον Γιάννη Σιώτο για το βιβλίο του «Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά».
  • Βραβείο δοκιμίου στον Αντώνη Μόλχο για το βιβλίο του «Κοινοτυπία του καλού. Ενα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής».
  • Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας στον Πάνο Βαλαβάνη («Η ιστορία της Ακρόπολης. Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς»).
  • Βραβείο ποίησης στον Γιάννη Μεταξά («Φεγγίτες»).
  • Επαινοι: στον Σταύρο Αυγολούπη για το σύνολο του έργου του στην παιδική λογοτεχνία. Στον Κώστα Φέρρη και την Πέρσα Κουμούτση για το βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών». Και στον Θεόδωρο Στάθη για το βιβλίο «Δούρειος Ιππος της Δημοκρατίας».
  • Ολα τα βραβεία :www.academyofathens.gr

Παρί Σπίνου

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *