1973, περιοχή «Ιταλοί»

Στο φόντο το Νησί Παραλίου Άστρους, από τους *Ιταλούς*.
Η περιοχή σε απόσταση 400 μέτρα περίπου από το Παράλιο Άστρος, στη κατεύθυνση προς τις *Πόρτες* επικράτησε να λέγεται οι *Ιταλοί*, για τον εξής λόγο:
Τη περίοδο της Γερμανοιταλικής Κατοχής 1941-44, το Παράλιο Άστρος διοικούσε δύναμη τη Ιταλικής Guardia di Finanza -οικονομική αστυνομία- Μετά τη κατάρρευση του Μουσολίνι, η Ιταλία συνθηκολόγησε στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, άρχισε μια ανηλεής καταδίωξη των Ιταλικών στρατευμάτων που ήταν στην Ελλάδα, από τους πρώην συμμάχους τους τους Ναζί.
Οι άνδρες της Ιταλικής δύναμης του Παραλίου Άστρους σκόρπισαν στους πέντε ανέμους, για να σώσουν τις ζωές τους. Μια ομάδα απ’ αυτούς κρύβονταν στα υπόγεια του Παλιού Σχολείου και σε εκκαθαριστική επιχείρηση των Ναζί, συνελήφθησαν από προδοσία και εκτελέστηκαν στη προαναφερόμενη περιοχή.
Μετά τον πόλεμο ήρθε αντιπροσωπεία συγγενών των εκτελεσθέντων και συμπατριώτης μας που ήταν στην ομάδα αγγαρείας που είχαν πάρει οι Ναζί για να σκάψει τους τάφους, είχε συγκρατήσει ακριβώς τις θέσεις που ήταν θαμμένοι οι νεκροί με τα ονόματα τους, τις υπέδειξε, έτσι πήραν τα οστά τους στην Ιταλία.
Υ.Σ.: Το Παλιό Σχολείο Παραλίου Άστρους σήμερα δεν υφίσταται, στη θέση του υπάρχει πολυκατοικία, στην αρχή της οδού Καλλίτση, στο ισόγειο της οποίας στεγάζονται το καφέ *Wet* και το ψητοπωλείο *Αντώνης*.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *