«Καμπανάκι» για κίνδυνο λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου

Τον κίνδυνο λειψυδρίας στα νησιά της χώρας, την ώρα που κορυφώνεται η τουριστική περιόδος, επισημαίνει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο καταγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται για τις καλλιέργειες, αλλά και τους κατοίκους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το τηλεγράφημα του πρακτορείου, ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας στη Νάξο έχει στερέψει, και είναι χρήσιμος μόνο για τις χελώνες που ταξιδεύουν στα λασπωμένα ρηχά του. Την ίδια στιγμή, το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει σε άδεια αρδευτικά πηγάδια, βλάπτοντας την πολύτιμη σοδειά πατάτας του νησιού. Νοτιότερα, στην Κάρπαθο, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην πλήρωση των πισινών, ενώ στο βόρειο νησί της Θάσου, οι αρχές αναζητούν μια μονάδα αφαλάτωσης για να κάνουν το θαλασσινό νερό πόσιμο.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει ελάχιστες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ ταξιδιωτών και τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη, δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες. «Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές δεξαμενές μας είναι άδειες», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για να απολαύσουν τα αρχαία μνημεία, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας. Φέτος, δε, μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς, ορισμένες σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι.

Τουλάχιστον έξι τουρίστες, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Βρετανού τηλεοπτικού παρουσιαστή Μάικλ Μόσλεϊπέθαναν τον περασμένο μήνα καθώς καύσωνες σάρωσαν τη χώρα. Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο Αντρέα Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση. «Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (αντί) να εξετάζουμε την πρόληψη και την ετοιμότητα», δήλωσε ο Τορέτι.

Η έλλειψη νερού είναι έντονη στη Νάξο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, σε ένα από τα πιο δημοφιλή -και ξηρά- μέρη του Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν καθημερινά στις ακτές της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι δύο ταμιευτήρες του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα χρήσιμου νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών. Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες.

Όμως οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί με θαλασσινό νερό. Οι αγρότες δήλωσαν ότι η μόλυνση αυτή συμβαίνει όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό. Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης καλλιεργεί τις περίφημες πατάτες της Νάξου, οι οποίες είναι αγαπητές στην Ελλάδα για τη βουτυράτη γεύση τους και προστατεύονται σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Οι αποδόσεις του θα μειωθούν περισσότερο από το μισό φέτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης, είπε.

«Είναι μια μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπήσει και τις δικές μας πόρτες», είπε καθώς μια χούφτα εργάτες μάζευαν πατάτες σε κοντινή απόσταση. Οι χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε νερό με τη χρήση αφαλάτωσης, αλλά οι προμηθευτές δήλωσαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης.

Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση. Ο κατασκευαστής Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερων χρόνων κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής. Οι νέες μονάδες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο.
«Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, ο όποιος προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί», δήλωσε ο Υφαντής.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *