Νο 1. 1955, το Πάρκο από ψηλά
«Εισαγωγικό σημείωμα: Η φημολογία είναι έντονη ότι, σύμφωνα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, η κυριότητα του «πρώην» κτιρίου του ΟΤΕ Παραλίου Άστρους περνάει στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
Και ως εκ τούτου μονόδρομος είναι η αναγέννηση του παλιού Πάρκου, που θα δώσει ξανά πνοή στο κέντρο του Παραλίου Άστρους».
Συμπληρώθηκαν 55 χρόνια φέτος (2024) από τότε που «χάρισε» (1969), η Κοινότητα Παραλίου Άστρους -χωρίς αντάλλαγμα!!-, το θαυμάσιο Πάρκο μας -φωτ. Νο 1, 2- στον ΟΤΕ προς «τσιμεντοποίηση» -φωτ. Νο 3-. Μετά οι πρόγονοι μας χτύπαγαν τα κεφάλια τους στο τοίχο, αλλά το πουλάκι είχε πετάξει.
Ν0 2. 1959, το Πάρκο εκ του σύνεγγυς
Νο 3. 2019, το κτίριο του ΟΤΕ
Το κτίριο που σήκωσε ο ΟΤΕ -φωτ. Νο 3- «σφράγισε» στην κυριολεξία την εμπατή (είσοδο) του τόπου μας -φωτ. Νο 4, 5-
Νο 4. 1959, το Πάρκο σε αεροφωτογραφία
Νο 5. 1959, στην αεροφωτογραφία έχει τοποθετηθεί το κτίριο του ΟΤΕ στη θέση του Πάρκου
Μικροί και μεγάλοι μέχρι τότε (1969) έδιναν το παρόν στο Πάρκο, καθημερινές και σχόλες, -φωτ. 6, 7, 8, 9, 10–
Εδώ και πολλά χρόνια ο ΟΤΕ σταμάτησε να λειτουργεί το κτίριο, για το σκοπό που του είχε παραχωρηθεί και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να πάρει πίσω το χώρο που του ανήκει, πράγμα που πέτυχε πρωτόδικα, εκκρεμεί να εκδικασθεί η προσφυγή του ΟΤΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Υ.Σ: Σε περίπτωση που τελεσιδικήσει η υπόθεση ευνοϊκά για το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, θα αποτελέσει «έγκλημα καθοσιώσεως» η μη επαναφορά του Πάρκου στη «φυσική» του θέση, σήμερα που υπάρχει αδήριτη ανάγκη για ελεύθερους χώρους και πεζοδρόμια στο Παράλιο Άστρος. Η ανάπλαση και του περιβάλλοντα χώρου (Πλατεία Δημητρίου Υψηλάντη) θα δώσει νέα όψη και ποιότητα ζωής στο τόπο.
Παρατήρηση: Οι ονομασίες πάνω στις φωτογραφίες έχουν δοθεί με το σημερινό «status quo», προς προσανατολισμό του αναγνώστη.
Νο 6. 1957, ο Μιχάλης Δράνιας μέσα στο Πάρκο
Νο 7. 1957, από αριστερά ο Γιώργος Αθ. Κοντογιαννόπουλος και ο Τάκης Τσιούλος, με φόντο το Πάρκο
Νο 8. 1957, ο Νίκος Αγγελόπουλος ποτίζει τα φυτά του Πάρκου
Νο 9. 1958, από αριστερά ο Γιάννης Φούφας με ένα φίλο του στέκονται μπροστά στο σιντριβάνι του Πάρκου
Νο 10. 1959, στα δεξιά ο Θόδωρος Μακρής, στη πλάτη του οποίου είναι η είσοδος του Πάρκου