Σχέδιο ψηφίσματος για τις ανεμογεννήτριες κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

(Φωτ. αρχείου, Σταχτοτσικνιάδες εν πτήσει, με φόντο ανεμογεννήτριες)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση στις 4-9-2024 του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε το ψήφισμα.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε καθημερινά τις συνέπειες της «Πράσινης Ανάπτυξης» και της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της ενέργειας. Έχουμε φτάσει στο σημείο οι τιμές του ρεύματος να τσακίζουν τους προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών. Οι τιμές λιανικής πώλησης που διαμορφώνονται από το χρηματιστήριο ενέργειας έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται ήδη και θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης – Δίκαιης Μετάβασης – ΕΣΠΑ – ΠΔΕ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν. Οι μεγάλες επιδοτήσεις, οι φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μαζί με την μακροχρόνια και εγγυημένη κερδοφορία, από την πώλησή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι το λίπασμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και σταθμοί αποθήκευσης ενέργειας στους ορεινούς όγκους. Μάλιστα, αξιοποιώντας νόμους που οι ίδιοι διαμόρφωσαν, κάνουν μπίζνες με ανεμογεννήτριες μέσα σε περιοχές Natura. Φτάσαμε σε σημείο η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ να είναι ήδη μεγαλύτερη από όση απαιτεί η ζήτηση στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, δεν έχουμε νερό λόγω έλλειψης των αναγκαίων έργων υποδομής, δεν έχουμε ασφαλές οδικό δίκτυο, δεν έχουμε ολοκληρωμένη πρόσβαση σε δομές Υγείας, κινδυνεύουμε από πλημμυρικά φαινόμενα, δεν έχουμε ασφαλή σχολικά κτίρια…

Με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον Πάρνωνα αλλά και στη Ζάβιτσα, η ποιότητα ζωής των κατοίκων θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν πολλά στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίµα της περιοχή μας, καθώς και στη χλωρίδα και στην πανίδα του τόπου. Η εκπομπή υποήχων θα επηρεάσει όχι μόνο την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία, αλλά και την υγεία των ανθρώπων. Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών – εκβραχισμών, τα χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν και σιδήρου και τα τοξικά κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα εδώ, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου εταιρείες κηρύσσουν πτώχευση προκειμένου να μην προχωρήσουν στην απεγκατάστασή τους.

Δεν υπολογίζονται δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί-πολιτιστικοί χώροι και παραδοσιακοί οικισμοί. Θα πληγούν ιδιαίτερα

οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερό, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό λέμε:

ΟΧΙ στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων στον Δήμο μας αλλά και γενικότερα στον Πάρνωνα, στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος, στον Ταΰγετο, στη Ζήρεια, στα Γεράνεια και στους άλλους ορεινούς όγκους.

  • Καμία άδεια για εγκατάσταση ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά-μικρούς επαγγελματίες-αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *